Șanse de recuperare pentru revenirea la modul de viață obișnuit oferite de CASMED

De acum 10 ani Asociația Obștească ,,CASMED” oferă sprijin social și medical la domiciliu persoanelor din categorii devaforizate. Sunt alături de beneficiari în peste 35 de localități din raioanele de nord ale țării. În cei 10 ani de activitate, echipa ,,CASMED” a reușit să pună pe picioare zeci de persoane, oferindu-le șansa să revină la viața de zi cu zi. Nici pandemia de Coronavirus nu-i împiedică să fie alături de pacienți. Zilnic îngrijitorii le pășesc pragul și depun efort pentru a le oferi suportul de care au nevoie.

Ala Brînză, Asistentă Medicală Șef a A.O. ,,CASMED”: ,,Beneficiarii noștri sunt persoanele în etate și persoanele mature cu dizabilități, care suferă de maladii cronice, precum: hipertensiune arterială, diabet zaharat, cei care au suportat un atac vascular cerebral, durere postoperatorie, fractură de col femural.” 

,,CASMED” este o organizație obștească, licențiată și acreditată în prestarea serviciilor integrate de îngrijiri medico-sociale la domiciliu. În prezent aceasta oferă o gamă largă de servicii medicale.

Ala Brînza: ,,Măsurarea parametrilor fiziologici( temperaturii corpului, respirației), îngrijirea plăgilor, îngrijirea escarelor, fizioproceduri(Vitafon-T, Magnitoterapie, Darsonvalizare), masaj, elctromasaj, frecțiuni, comprese, mobilizarea persoanei total independente, exerciții pentru păstrarea mobilității, conform conceptului Kinaesthetics, facilitatea deplasării în interior/exterior după conceptul Kinaesthetics și instruirea beneficiarului privind tehnici de autoîngrijire.”

 Servicii de îngrijiri medicale la domiciliu: 

 • Îngrijirea plăgilor simple și infectate;
 • Îngrijirea escarelor simple, multiple și suprainfectate;
 • Îngrijirea stomelor/canulei traheale;
 • Fizioproceduri(Vitafon-T, Magnitoterapie, Darsonvalizare, Electroacopunctură);
 • Măsurarea tensiunii arteriale, glicemiei;
 • Toaleta parțială/totală la pat a asistatului imobilizat/aplicarea de scutec;
 • Masaj, elctromasaj;
 • Frecțiuni;
 • Comprese;
 • Exerciții de mișcare pentru păstrarea mobilității conform concepției Kinaesthetics;
 • Facilitatea deplasării în interior/exterior conform concepției Kinaesthetics;
 • Instruirea asistatului în auto-îngrijire.

Anual asociația ,,CASMED” acordă îngrijiri la domiciliu pentru aproximativ 2000 de beneficiari. Fiecare îngrijitor oferă pacientului o atenție deosebită și o abordare personală, conform necesităților acestuia.

Domnul Gheorghe prezintă o hemiplegie pe stânga, după ce acum 3 ani a suferit un accident vascular cerebral. După aceea a rămas țintuit la pat și nu credea că se va recupera vreodată. Însă, Alexandra Chihai, asistentă medicală în cadrul ,,CASMED” ia demonstrat că se poate.

De 4 luni, aceștia realizează câteva exerciții pentru mâini și picioare a câte 20 de minute pe zi. Datorită acestora, dar și a altor proceduri, domnul Gheorghe revine treptat la modul de viață obișnuit. Acum poate face unele mișcări, care până acum erau imposibile pentru el. Mai mult a reușit să se ridice pe propriile picioare.

Soția acestuia, spune că îl ajută să îndeplinească temele pentru acasă, pe care le primește de la asistenta medicală( acestea fiind o serie de exerciții). Cel mai mare vis al ei e să-și vadă soțul mergând până la pragul ușii. Ea crede că datorită sprijinului din partea asociației ,,CASMED”, va reuși.

Doamna Ada, soția beneficiarului: ,,Știe ce și cînd trebuie să-i facă. Și, iată lui îi este mai bine. Poate a da Dumnezeu și a putea măcar….până aici să ajungă, la prag, … că pragul nici eu nu îl pot păși. Primim teme pentru acasă și o facem, și el mă ascultă, pentru că el a zis că eu sunt profesoara lui.”

O altă beneficiară este doamna Tamara, care abia așteaptă ca asistenții medicali să-i pășească pragul. A aflat despre serviciile medicale CASMED de la niște prieteni și nu a ezitat să apeleze după ajutor. Iar cei aproape 2 ani de îngrijiri medicale, dau roade. Ne-a spus că se simte cu mult mai bine, iar durerile, care îi dădeau bătăi de cap zi de zi, au rămas în trecut.

Doamna Tamara, beneficiară: ,, Înainte aveam accese și de 2 ori, și de 3 ori pe zi, și salvarea chemam, și în staționar stăteam, dar acum e foarte bine. Tensiunea s-a normalizat. Primesc pastille, în schimb crize nu am și accese nu am în ultima perioadă. Rezultate sunt positive. Vă spun, dacă înainte luam pastile de mai multe ori pe zi, acum iau dimineața și seara.”

Și pentru că în această perioadă, țara noastră se confruntă cu pandemia de Coronavirus, măsurile de prevenire a infecției sunt la ordinea zilei. Pentru a nu pune în pericol sănătatea beneficiarilor, asistentele sunt echipate cu halate, măști, mănuși, botoșei și dezinfectanți. Până la moment nici unul din angajații asociației ,,CASMED” și beneficiarii acesteia nu este infectat cu COVID-19.

Alexandra Chihai, Asistentă Medicală a A.O. ,,CASMED”: ,, Suntem bucuroși  că suntem așteptați în casa beneficiarilor. Eu zic că, nu suntem doar pentru tratarea bolilor, dar într-un fel suntem și tămăduitorii sufletelor, pentru că avem beneficiari, care sunt singuratici, copiii cărora sunt plecați peste hotare. Și ei așteaptă să ne deschidă sufletele lor, suferințele lor și noi avem răbdare și îi ascultăm.”

Asistența medico-socială la domiciliu pentru persoanele în vârstă și cu dizabilități este unul din cele mai importante aspecte ale activității A.O. CASMED, care încearcă să satisfacă o gamă cât mai largă de nevoi, de la integrare socială, recuperare și reabilitare până la asistență în faze terminale ale bolii. ,,CASMED” își desfășoară activitatea în mun. Bălți și în peste 45 de comunități din raioanele Râșcani, Făleşti, Sângerei, Florești, Drochia, Rezina, Șoldănești, Soroca, Edineț și Glodeni.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture