Se adâncește prăpastia bugetară a Republicii Moldova, susține expertul

Criza COVID-19 a prins autoritățile Republicii Moldova pe nepregătite. Guvernul pompier încearcă să facă față atât crizei din sistemul medical cât și celei din economie. Pe deasupra se adaugă și un deficit bugetar care se ridică la 20 miliarde de lei. Acest lucru ar putea pune presiune pe plățile sociale ca urmare a încasărilor mai mici la buget, constată în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, jurnalistul, Victor Ursu, scrie cotidianul.md

După rectificarea bugetară din luna aprilie, săptămâna trecută, într-o conferință de presă premierul Chicu declara că deficitul bugetar ar putea ajunge la peste 20 miliarde de lei, echivalentul a un miliard de euro. Și acest lucru se datorează situației dezolante în care s-a pomenit Republica Moldova. Coronacriza a prins pe nepregătite autoritățile Republicii Moldova și a developat carențele cu care se confruntă statul. Este vorba de corupție, instituții fragile și subdezvoltate.

„Or, criza ca urmare stopării activității economice va crește și deficitul bugetar, iar autoritățile se gândesc de unde să ia bani pentru a face față deficitului bugetar. Până în prezent republica Moldova a reușit să obțină doar 235 milioane de dolari de la FMI. Urmau să mai vină 20 mil. euro din creditul acordat de Federația Rusă, dar acesta a fost declarat neconstituțional ca urmare a mai multor prevederi care făceau vulnerabilă Republica Moldova în fața Moscovei”, susține Victor Ursu.

Premierul s-a arătat optimist că Republica Moldova va obține tranșa a doua din asistența macrofinanciară, acordată prin memorandumul din 2017, în valoare de 30 de milioane de euro. Ion Chicu a precizat că mai rămâneau să fie îndeplinite două condiții, însă Uniunea Europeană a mai înaintat altele opt. Totodată, Guvernul își pune speranța în atragerea eurobondurilor în sumă de 500 milioane de euro. Lucru care potrivit experților este puțin probabil, deoarece Republica Moldova valorifică anevoios resursele financiare oferite de ceilalți finanțatori Consiliul Europei, Banca Mondială și EBRD. De asemenea, Executiv speră ca în toamnă să încheie un nou acord de finanțare cu FMI.

Estimările arată o scădere dramatică a PIB-ului Republicii Moldova, iar finanțele publice sunt puse la grea încercare, din cauza diminuării veniturilor fiscale și creșterii cheltuielilor din sistemul de ocrotire a sănătății și cel de asistență socială. Aceste evoluții, precum și diminuarea încrederii, nivelul mai mic al remiterilor și efectele colaterale venite pe canalele financiare globale au cauzat necesități urgente de finanțare a balanței de plăți. Impactul complet al crizei rămâne extrem de incert.

Ultimele date ale Ministerului Finanțelor arată că în patru luni ale anului 2020 față de perioada similară a anului precedent, veniturile la bugetul de stat s-au diminuat cu 580 milioane de lei la 11,4 miliarde de lei. Ponderea cea mai mare în reducerea încasărilor la buget a fost înregistrată în rândul persoanelor juridice cu 345 milioane de lei la 1,7 miliarde de lei.

Victor Ursu a concluzionat că gaura bugetară a Republicii Moldova se va adânci de la o zi la alta dacă autoritățile nu vor găsi soluții urgente pentru a salva economia și a evita dezechilibrele bugetare. De exemplu statele lumii, pentru a salva economi, în contextul crizei Covid-19 au alocat peste 10% din PIB în luna martie, iar în aprilie ajutorul urcă la aproape 16% sectorului economic.

Sursa: cotidianul.md

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture