Șeful diplomaţiei europene: Europa trece prin „cel mai periculos moment” pentru securitatea sa de la sfârșitul Războiului Rece

Europa trece prin „cel mai periculos moment” pentru securitatea sa de la încheierea Războiului Rece, deşi o „soluţie diplomatică” cu Rusia rămâne „posibilă”, a declarat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, după o întâlnire cu secretarul de stat american Antony Blinken.

0

„Trăim cu siguranţă, după părerea mea, cel mai periculos moment pentru securitate în Europa după încheierea Războiului Rece”, a Josep Borrell, relatează Agerpres.

„Nimeni nu adună 140 000 de soldaţi puternic înarmaţi la graniţa unei ţări fără ca acest lucru să reprezinte o ameninţare puternică”, a estimat Borrell, oferind o estimare a desfăşurării ruseşti la frontiera Ucrainei, mai mare decât cei 110 000 de soldaţi menţionaţi în ultimele zile de oficiali americani.

„140 000 de soldaţi s-au masat la graniţă, nu sunt acolo să bea ceai!”, a mai spus Josep Borrell.

La rândul său, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a negat orice „alarmism” în avertismentele Washingtonului.

„Nu este alarmism, sunt doar fapte”, a spus Blinken.

Americanii şi europenii îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin că plănuieşte o posibilă invazie a Ucrainei şi ameninţă cu sancţiuni economice masive dacă o face.

„Nu credem că preşedintele Putin s-a hotărât, dar a pus la punct mijloacele, dacă ar decide să facă acest lucru, pentru a acţiona foarte repede împotriva Ucrainei într-un mod care ar avea consecinţe teribile pentru Ucraina, Rusia. şi pentru noi toţi”, a insistat şeful diplomaţiei americane.

„Noi credem că o soluţie diplomatică este încă posibilă. Sperăm la ce e mai bun, dar ne pregătim pentru ce e mai rău”, a adăugat Borrell.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture