Sondaj: Ce salariu i-ar determina pe moldoveni să nu plece peste hotare

26,5% dintre cetățenii Republicii Moldova ar pleca pentru totdeauna în străinătate, dacă ar avea această posibilitate. Sunt datele unui sondaj de opinie realizat de CBS Research, IDIS Viitorul și Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române (IPRI).

0

Autorii studiului spun că tendințele migraționiste în Republica Moldova sunt în creștere, iar pentru a rămâne acasă, cei mai mulți dintre respondenți au menționat că ar avea nevoie de un salariu între 10 și 15 mii de lei, transmite  IPN.

Întrebați dacă ar avea șansa să plece din Republica Moldova, circa 38,9% dintre respondenți au anunțat că nu ar pleca, 31,9% ar pleca numai pentru o perioadă, iar 26,5% spun ar pleca pentru totdeauna.

„Acum, numărul celor care vor să plece peste hotare este în creștere, nu semnificativ, dar vedem o tendință de creștere. Acest fenomen ne face să presupunem că în acest an vom avea o migrație între 33-37 de mii de cetățeni. 

Anul trecut, estimările noastre au fost 35-40 de mii, au plecat 37 de mii de cetățeni. Anul acesta, estimările noastre sunt mai rezervate, considerăm că fenomenul migrației va fi unul mare, însă mai scăzut față de anul 2020”, a spus expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Potrivit experților, salariile majorate ar fi unul dintre factorii care ar stopa fenomenul migraționist din Republica Moldova. Cei mai mulți dintre respondenți consideră că un salariu de 10-15 mii de lei i-ar determina să rămână și să muncească acasă.

36,6% dintre respondenți – în jur de 10-15 mii de lei

23,6% dintre respondenți – în jur de 15-20 de mii de lei

22,4% dintre respondenți – în jur de 5-10 mii de lei

„În acest an, avem un salariu mediu de 14.540 de lei sau cu 1.100 de lei mai mult față de anul trecut – sumă pe care dacă ar primi-o în Republica Moldova, cetățenii nu ar pleca din țară. 

Diferența dintre ceea ce vor oamenii și salariul net pe economie este de două ori mai mult. Cu cât salariile cresc, cu atât așteptările oamenilor cresc. Oricât ar fi majorate salariile, așteptările cetățenilor sunt de două ori mai mari, acest raport explică rata mare de migrație”, a spus expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Sondajul dat a fost realizat în perioada 4-15 decembrie, pe un eșantion de circa 1.055 de persoane. Marja de eroare este de plus/minus circa 2,8%.

Fenomenul migraționist în creștere din Republica Moldova este confirmat și de studiul „Generații și Gen”, realizat de UNFPA Moldova. Potrivit datelor studiului, peste 15% din populația țării intenționează să se mute în următorii trei ani într-o altă țară.

Menționăm că, partea alarmantă a raportului realizat de UNFPA Moldova este că, la grupele de vârstă 15-19 ani și 20-24 de ani, proporția populației care intenționează să emigreze în următorii trei ani este în jurul valorii de o treime, iar la următoarele două categorii de vârstă (25-29 și 30-34 de ani) – în jurul valorii de un sfert.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture