Timp de o săptămână, angajații Serviciului Vamal au prevenit în jur de 32 de tentative de trafic ilicit de mărfuri

0
În perioada 10-16 decembrie curent, angajații Serviciului Vamal au prevenit în jur de 32 de tentative de trafic ilicit de mărfuri:
În contextul dat optsprezece dintre acestea au fost raportate de către inspectorii de la postul vamal Leușeni. Printre bunurile nedeclarate, depistate în urma controlului vamal, enumerăm: piese auto noi și uzate, țigări, biciclete electrice, parfumuri, articole vestimentare, sisteme de supraveghere video ș.a., se arată  în comunicatul emis de Poliția de Frontieră. 
Mai mult decât atât alte două tentative de transportare ilegală a mărfurilor au fost contracarate de către ofițerii echipelor mobile ale Serviciului Vamal. Astfel în baza analizei de risc și a informațiilor operative, a fost stopat mijlocul de transport de model Iveco, care se deplasa în tranzit internațional pe ruta Turcia-Belarus. În rezultatul controlului vamal al autovehiculului, a fost depistat un lot comercial de mărfuri de larg consum, nedeclarat și fără acte confirmative. Totodată, în rezultatul efectuării controlului de specialitate al mijlocului de transport de model Subaru Outback, stopat de către ofițerii echipelor mobile în satul Recea, raionul Râșcani, au fost depistate bunuri nedeclarate, care, potrivit informațiilor preliminare, erau procurate de la piața din Cernăuți, Ucraina, iar șoferul nu a putut prezenta actele de proveniență.
La ieșirea din țară prin postul vamal Cahul, vameșii în comun cu inspectorii chinologi ai Serviciului Vamal au descoperit 300 pachete de țigări, tăinuite într-un microbuz care transporta spre Franța bagaje neînsoțite.
Alte bunuri nedeclarate, cum ar fi: tutun de narghilea, articole vestimentare, piese auto noi și uzate, produse cosmetice, suplimente alimentare ș.a., au fost depistate în această săptămână și la posturile vamale Aeroportul Internațional Chișinău, Sculeni, Chișinău 4 (Poșta), Criva, Giurgiulești 1 și Giurgiulești 2, Mirnoe și Vulcănești.
Menționăm că la momentul actual cercetările continuă în scopul stabilirii complete a circumstanțelor. Făptașii riscă amenzi conform art. 287, al. 10 Cod Contravențional al RM.
Bunurile confiscate de organele vamale sunt transmise Serviciului Fiscal de Stat, în conformitate cu Hotărârea Guvernului 972 din 2001. Pentru mai multe informații la acest subiect, puteți consulta pagina web a Serviciului Fiscal de Stat (https://sfs.md/ro/bunuri-confiscate).
Adițional, funcționarii vamali au identificat:
– circa 79 mijloace de transport cu numere străine, care au depășit termenul de aflare pe teritoriul țării (180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive).
-în jur de 24 cazuri de încălcare a prevederilor legale privind interzicerea punerii la dispoziția unei alte persoane a mijlocului de transport cu numere străine, plasat sub regim vamal de admitere temporară.
Notă: Pentru nerespectarea condițiilor de derulare a regimului vamal de admitere temporară, persoanele riscă amenzi de la 3000 la 4500 lei, cu obligativitatea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul Republicii Moldova.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture