Timp de patru zile angajații Serviciului Vamal au prevenit 20 tentative de trafic ilicit de mărfuri

Făptașii riscă amenzi conform art. 287, al. 10 Cod Contravențional al RM.

0

Pe parcursul a patru zile angajații Serviciului Vamal au prevenit 20 tentative de trafic ilicit de mărfuri. Șapte dintre acestea au fost contracarate de ofițerii echipelor mobile ale Serviciului Vamal, care în urma stopării mai multor mijloace de transport, pe traseele Leușeni-Chișinău, Bălți-Briceni, Chișinău-Gura Bâcului, dar și în municipiul Cahul, au depistat diverse bunuri precum: articole vestimentare, piese auto uzate, jante auto și anvelope, dar și alte mărfuri fără acte de proveniență, se arată în comunicatul emis de Serviciul Vamal al Republicii Moldova.

În contextul dat inspectorii vamali de la Leușeni au înregistrat alte 10 cazuri de transportare ilegală a bunurilor nedeclarate, printre care enumerăm: produse alimentare în cantități comerciale, produse cosmetice, bijuterii Swarovski, piese auto, accesorii pentru calculatoare, sisteme de supraveghere video ș.a. Tot vameșii de la Leușeni au depistat, în comun cu inspectorii chinologi ai Serviciului Vamal, produse medicamentoase „Arbidol”, care erau ascunse într-un autocar ce se deplasa în România.
O altă tentativă de trafic ilicit cu produse medicamentoase a fost dejucată de chinologii Vămii și inspectorii postului vamal Costești, care, în rezultatul controlului vamal detaliat al autocarului unei curse ocazionale Republica Moldova – Marea Britanie, au ridicat 1200 de comprimate „Ospamox”, nedeclarate organului vamal.
La posturile vamale Aeroportul Internațional Chișinău și Hîrbovăț au fost depistate, în această perioadă, mărfuri de larg consum în cantități comerciale, nedeclarate.
Menționăm faptul că cercetările continuă în scopul stabilirii complete a circumstanțelor. Mai mult decât făptașii riscă amenzi conform art. 287, al. 10 Cod Contravențional al RM.
Bunurile confiscate de organele vamale sunt transmise Serviciului Fiscal de Stat, în conformitate cu Hotărârea Guvernului 972 din 2001. Pentru mai multe informații la acest subiect, puteți consulta pagina web a Serviciului Fiscal de Stat (https://sfs.md/ro/bunuri-confiscate).
Adițional, funcționarii vamali au identificat:
circa 65 mijloace de transport cu numere străine, care au depășit termenul de aflare pe teritoriul țării (180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive).
-13 cazuri de încălcare a prevederilor legale privind interzicerea punerii la dispoziția unei alte persoane a mijlocului de transport cu numere străine, plasat sub regim vamal de admitere temporară.
Notă: Pentru nerespectarea condițiilor de derulare a regimului vamal de admitere temporară, persoanele riscă amenzi de la 3000 la 4500 lei, cu obligativitatea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul Republicii Moldova.
Dacă aveți nevoie de informații despre regulile de traversare a frontierei cu diverse bunuri, ne puteți contacta 24/24 la numărul de telefon: +373 22 788 888 (Centrul Unic de Apel al Serviciului Vamal).
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture