Un asteroid neobișnuit de mare și potențial periculos va trece pe lângă Pământ

Un asteroid neobișnuit de mare și potențial periculos este așteptat să treacă prin apropierea Pământului la data de 11 decembrie 2021.

0

Asteroidul poartă numele de 4660 Nereus, un vizitator relativ frecvent al spațiului din apropierea Pământului, ceea ce înseamnă că a fost intens studiat de cercetători, având un diametru de 330 metri transmite descopera.ro.

Asta este un pic mai puțin decât înălțimea Empire State Building, cunoscutul zgârie-nori din orașul New York.

În ciuda titlurilor senzaționale din presă, asteroidul sub denumirea de 4660 Nereus va trece pe lângă noi la o distanță de circa 3,93 kilometri, adică doar puțin peste 10 ori față de distanță dintre Terra și Lună.

Asteroidul 4660 Nereus, descoperit pentru prima oară în anul 1982, este special

Având în vederea dimensiunea sa și distanța față de Pământ, asteroidul 4660 Nereus a fost identificat drept un obiect cu potențial periculos.

Această clasificare include orice asteroid cu un diametru mai mare de 140 de metri și care trece la o distanță mai mică de circa 7,48 milioane de kilometri de orbita Pământului.

Astfel, această categorie cuprinde numeroase roci spațiale.

Mai mult decât atât există multiple motive pentru care cercetătorii monitorizează asteroizii.

Unul ar fi că trebuie să ne asigurăm că un asteroid nu a deviat de pe orbita sa și a ajuns pe o traiectorie mai periculoase pentru Terra.

Totodată monitorizarea asteroizilor înseamnă că rămânem alerți cu privire la ce se întâmplă în spațiul din apropierea noastră.

Asteroidul 4660 Nereus, descoperit pentru prima oară în anul 1982, este special, nu pentru că este periculos, ci pentru că zboară pe lângă Pământ cu o relativă frecvență.

Orbita sa de circa  1,82 ani în jurul Soarelui îl aduce mai aproape de noi la fiecare aproximativ 10 ani, deși în termeni spațiale „aproape” înseamnă „o distanță sigură”.

În contextul dat de menționat e faptul că tocmai de aceea, asteroidul a fost considerat o țintă pentru misiuni precum Hayabusa, care în cele din urmă a vizitat obiectul Itokawa, scrie Science Alert.

Asteroidul cu numele de 4660 Nereus nu reprezintă o amenințare momentan

Însă, vizita din 11 decembrie va fi cea mai apropiată de Terra din ultimele decenii pentru asteroidul 4660 Nereus. Următoarea sa vizită apropiată va avea loc la data de 14 februarie 2060, atunci când acesta va zbura la o distanță de circa  1,2 milioane kilometri (peste trei ori față de distanță dintre Pământ și Lună).

Deși asteroidul nu reprezintă o amenințare, este mai bine să fim pregătiți pentru orice scenariu, având în vedere că știm cum au afectat asteroizii Pământul în trecut.

Așadar, agențiile spațiale desfășoară cercetări în acest sens. Recent, o navă spațială a NASA a pornit într-o misiune numită Double Asteroid Redirection Test sau DART.

Nava va încerca să se prăbușească într-un asteroid și să-l devieze de pe traiectorie. Această întâlnire va avea loc în septembrie 2022.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture