Un parc fotovoltaic va fi construit la Ştefan Vodă

Un parc fotovoltaic cu puterea de 300 kW pentru producerea energiei electrice va fi construit în satul Feşteliţa, raionul Ştefan Vodă. O decizie în acest sens a fost aprobată recent de Consiliul Agenției pentru Eficiență Energetică, transmite MOLDPRES.

Costul total al proiectului constituie circa şase milioane de lei. Din această sumă, trei milioane de lei vor fi oferiți de  Agenția pentru Eficiență Energetică, contribuția administraţiei  publice locale constituie un milion de lei, iar restul resurselor financiare necesare vor fi alocate prin  Programul finanțat de Uniunea Europeană „Convenția Primarilor” – Proiecte demonstraționale (CoM-DeP).

Proiectul nominalizat, este un subproiect al acestui Program și va fi realizat de Primăria satului Feștelița, împreună cu partenerul, organizaţia neguvernamentală Fondul de Inovații Sociale.

În cadrul proiectului menționat este prevăzută pilotarea mai multor tehnologii aferente eficienței energetice și valorificarea surselor de energie regenerabilă. Printre acestea se numără construcția sistemului de iluminat public cu utilizarea sistemului inteligent de management energetic; instalarea sistemului de panouri solare pentru încălzirea apei calde menajere la grădinița de copii din localitate.

De asemenea, este prevăzută  instalarea centralelor termice pe bază de biomasă la patru instituții publice (școală, grădiniță, Casă de cultură și primăria); plantarea a minim 4 ha de culturi energetice pentru producerea de bio-combustibil; construcția parcului fotovoltaic cu puterea de 300 kW.

Costul total al Programului „Convenția Primarilor” – Proiecte demonstraționale (CoM-DeP), finanțat de Uniunea Europeană, constituie circa 800 de mii de euro, dintre care partea UE este de 500 de mii de euro, iar contribuția beneficiarului este de 300 de mii de euro.

Sursa: deschide.md

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture