Uniunea Europeană vrea să cheltuiască 100 de milioane de euro pe teste rapide anti-Covid. În cât timp dau rezultatele

Uniunea Europeană va cheltui 100 de milioane de euro pentru achiziţionarea şi distribuirea de teste rapide (antigenice) pentru a încerca să oprească valul doi al pandemiei Covid-19, a anunţat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează Le Figaro, potrivit Mediafax.

„Acum investim 100 de milioane de euro (…) pentru a achiziţiona teste rapide pe care le vom distribui statelor membre. Şi lansăm o procedură comună de achiziţii publice pentru a obţine mai multe”, a declarat miercuri şeful executivului european, care a cerut măsuri îndrăznețe pentru combaterea pandemiei.

Testele antigenice nu necesită analize de laborator, iar rezultatul poate fi cunoscut în 10-30 de minute. Aceste teste rapide „pot juca un rol important, dar vom propune o abordare la nivel european a aprobării şi utilizării. Abia atunci va exista recunoaşterea reciprocă a testelor şi a rezultatelor testelor”, a insistat Ursula von der Leyen.

Testele rapide anti-Covid, omologare rapidă 

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a pledat, de asemenea, marţi pentru omologarea testelor rapide şi să se garanteze producţia lor „la scară europeană, astfel încât să fie disponibile peste tot”.

Ursula von der Leyen a cerut din nou o mai bună partajare a datelor de sănătate între state pe platforma de date legată de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor.

„Ne va ajuta, de exemplu, să ştim unde există capacitate în unităţile de terapie intensivă” sau dacă transferurile de pacienţi peste graniţe „pot fi aranjate atunci când este necesar”, a argumentat ea.

Comisia, care intenţionează să coordoneze strategiile naţionale de vaccinare, propune amânarea scutirilor de TVA pentru achiziţionarea de vaccinuri şi truse de screening cu şase luni. Ursula von der Leyen a solicitat încă o dată armonizarea regulilor pentru călătorii din întreaga Europă, în special prin dezvoltarea unui „formular comun de urmărire a pasagerilor”.

Sursa: digi24.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture