Usatîi – premierului: Proiectul de lege privind statutul municipiului Bălți nu se mișcă din loc

Primarul de Bălți și premierul Moldovei au ajuns la un acord provizoriu, privind crearea unui grup de specialiști, care se va ocupa de proiectul de lege privind statutul municipiului Bălți. Renato Usatîi a menționat că scopul acestui proiect, care a fost elaborat în 2014 este de a oferi o altă susținere municipiului.

Fiind al doilea după mărime din țară, acesta are nevoie  de o autonomie financiară pentru a implementa alte mecanisme de dezvoltare. Până în prezent, orașul rămâne un donator important al economiei republicane, din care cea mai mare parte a impozitelor colectate de la cetățeni și afaceri locale sunt direcționate spre alte regiuni.

Premierul a menționat că propunerea lui Renato Usatîi este oportună, mai ales că municipiul Bălți este reprezentat în Parlament de mai mulți deputați. De asemenea, Ion Chicu consideră că potențialul economic al municipiului ar trebui extins. Iar dacă vine vorba de autonomie financiară, atunci aceasta ar trebui să satisfacă necesitățile municipalității.

Reamintim că, în 2016, Consiliul Municipal Bălți s-a adresat în unanimitate Parlamentului Republicii Moldova, pentru a relua procesul de elaborare a unui proiect de lege privind statutul special al municipiului Bălți. Documentul conține nemulțumiri, deoarece  Ministerul Finanțelor, de-facto, ”croiește un buget”,  care nu corespunde nevoilor  municipalității și nici  sumelor, pe care cetățenii le transferă sub formă de impozite.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture