(Video) România va intra în a treia lună de stare de alertă. Anunțul făcut de Guvern

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile, relatează stirileprotv.ro.

UPDATE 20:45 – Guvernul a adoptat, miercuri, prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, având în vedere creşterea numărului de cazuri de COVID-19 şi deceselor înregistrate la persoane infectate cu SARS-CoV-2, a anunţat viceprim-ministrul Raluca Turcan, la Palatul Victoria, după şedinţa extraordinară a Cabinetului Orban.

“Am adoptat în şedinţa de Guvern o hotărâre cu prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, iar această decizie este necesară pentru că avem o creştere a numărului de infectări şi o creştere a numărului de decese. Această prelungire a stării de alertă nu vine nici cu restricţii noi, dar, din nefericire, nici cu măsuri noi de relaxare aşa cum ne-am fi dorit pe domeniile care au rămas încă afectate”, a precizat Turcan.

Ea a făcut apel la respectarea măsurilor de protecţie sanitară.

“Acestea nu sunt invenţii şi românii, dacă privesc un pic cu atenţie spaţiul public, o să vadă că aceiaşi oameni care îndeamnă la nerespectarea regulilor de protecţie sanitară. Sunt oameni care spun, pe de-o parte, că virusul nu există, iar pe partea cealaltă acuză Guvernul de creşterea numărului de cazuri de infectări. E un nonsens din partea celor care blochează tot setul de măsuri de sănătate publică pe care Guvernul Orban le implementează”, a susţinut vicepremierul.

Iohannis: ”Starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile”

În aceste condiţii, în care nu doar că nu scade numărul bolnavilor, ba creşte iarăşi, este evident că starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile. (…) Se vor păstra doar restricţiile care sunt acum în vigoare. Nu se prevede acum introducerea de noi restricţii, cum, din păcate, având această evoluţie, nu poate fi vorba de a introduce noi relaxări”, a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că situaţia epidemiologică nu este bună şi a amintit că miercuri peste 600 de persoane au fost detectate cu COVID-19. Şeful statului a făcut apel la români să respecte normele.

Este foarte mult şi în acest context, dragi români, vreau să vă spun trei lucruri: protejaţi-vă, protejaţi-vă şi protejaţi şi pe alţii. Purtatul măştii, păstrarea distanţei sunt metode sigure pentru a opri răspândirea acestei epidemii. Respectaţi normele”, a spus Iohannis.

Şeful statului a precizat că nu vor fi luate măsuri care “inhibă” economia.

Guvernul are în pregătire şi o să prezinte la momentul oportun noi şi noi acte normative şi hotărâri care pun în practică Programul de revigorare economică ce a fost prezentat. Revigorarea economică este extrem de importantă după această perioadă complicată prin care am trecut”, a afirmat Iohannis.

Şeful statului a arătat că vineri şi sâmbătă va participa la reuniunea Consiliului European, unde se va discuta despre revigorarea economică.

“Este foarte important ca România să obţină o sumă cât mai consistentă pentru revigorarea economiei, pentru asta mă voi lupta acolo, împreună cu mine toată echipa României”, a mai afirmat Iohannis.

Preşedintele a avut, la Palatul Cotroceni, o şedinţă privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19, la care au luat parte mai mulţi membri ai Guvernului.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, la şedinţa de la ora 14,00 au participat prim-ministrul Ludovic Orban, viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Sinteza declarațiilor șefului statului:

– Vreau să vă spun 3 lucruri: protejați-vă, protejați-vă și protejați-i și pe alții.

– Respectați normele.

– În aceste condiții în care nu doar că nu scade numărul bolnavilor, ci crește, este evident că starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile. Se vor păstra doar restricțiile care sunt acum în vigoare.

Situația epidemiologică a fost discutată și în cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență, înainte de ședința de Guvern.

Guvernul susține că nu are nevoie de girul Parlamentului pentru a intra în vigoare noua stare de alertă și că e suficient doar ca aleșii să fie informați. Legislația în vigoare prevede că măsura poate fi instituită pentru o perioadă de cel mult 30 zile, care poate fi bineînțeles reînnoită. Până acum au fost două luni de stare de urgență și intrăm în a treia lună de stare de alertă.

În această perioadă, toate recomandările și obligațiile de respectare a distanțării sociale și de igienă rămân valabile. Mai mult, premierul a cerut tuturor instituțiilor abilitate intensificarea controalelor în locurile care s-ar putea aglomera, precum piețele, mall-urile, plajele și alte zone de agrement.

Sursa: stirileprotv.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture