La un an de la prăbușirea unui bloc de locuit din orașul Otaci, autoritățile nu se grăbesc să demoleze geamănul acestuia, afectat de dărâmarea casei de alături. Construcția ar putea să se prăbușească în orice clipă peste casele din preajmă s-au peste trecători. Responsabilii din raion strâng din umeri și spun că demolarea casei ar costa prea scump, bani pe care nu îi au, relatează tv8.md

Această femeie se plânge că a rămas fără haine, veselă și mobilă, după ce hoții i-au golit apartamentul din blocul avariat. Totuși, ar vrea să se întoarcă în vechea locuință, pentru că cei 12 mii de dolari, alocați de autoritățile centrale, nu-i ajung să-și procure o locuință pentru familia ei numeroasă.

AURORA, locuitoare or. Otaci, r-ul Ocnița: „Eu doresc să trăiesc aici. Blocul nu se prăbușește. Bucătăria mi-au furat-o, medicamentele, toate hainele, geamuri, cazanul, care m-a costat două mii de euro, nu mi-au lăsat nici un calorifer, nici o veselă din care să-mi hrănesc copii. Blocul nu se prăbușește, câți oameni au rămas pe drumuri”.

Vecinii spun că, acum câteva zile, pe casele din preajmă au căzut bucăți din acoperișul blocului avariat. Foile de ardezie au fost ridicate de rafalele puternice de vânt. Clădirea cu nouă etaje, care urmează să fie demolată, nu are nici gard de protecție.

„Te temi să te duci să arunci gunoiul. Aruncă din el tot. Au făcut din el o toaletă. Vin narcomaii aici. Ei au lăsat geamurile deschise, mai nu au căzut peste copii, noi le-am rugat să scoată geamurile, vântul bate iar copiii aleargă. Noi avem patru nepoate. Se urcă și se joacă, noi am închis poarta ca copiii să nu se poată juca acolo”.

„Este pericol că cineva va mai avea de suferit, deoarece este foarte periculos aici. Blocul nu este păzit. Blocul nu mai poate fi renovat, totul este demolat: podul, pereții”.

„Măcar să fie îngrădit, ca copiii să nu poată să joace pe acolo. Noi ne temem securitatea copiilor noștri”.

Autoritățile raionale declară că demolarea blocului avariat ar costa câteva milioane de lei, bani de care bugetul raional nu dispune.

GALINA ZALEVSCAIA vicepreședintele raionului Ocnița: „Doar demolarea blocului costă 1/3 din bugetul raionului. Demolarea blocului prăbușit a costat bugetul raionului 2 milioane 700 de lei, iar să punem la pământ o clădire, ne va costa de trei- patru ori mai scump”.

Amintim că, acum un an, o scară a unui bloc de locuit cu 12 apartamente din Otaci s-a prăbușit, iar clădirea vecină a fost avariată. Locuitorii din ambele case au primit bani pentru a-și cumpăra alte locuințe. Atunci, oamenii s-au arătat nemulțumiți de sumele stabilite de autorități.

Sursa: tv8.md