Liderul Partidului Șor, Ilan Șor, ar putea fi deferit justiției din Moldova pentru a fi condamnat, dacă țara noastră ar reuși să încheie un acord în acest sens cu Israel, țara în care ar fi fugit Șor. Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4. Șeful de la Interne susține că, în asemenea circumstanțe, deși va fi condamnat în Moldova, Șor va sta după gratii în Israel, relatează agora.md

„În colaborare cu colegii din țările UE și din Israel, având în vedere că la ei legislația permite, în cazul în care va fi un acord de colaborare, ca Ilan Șor, pentru o infracțiune deosebit de gravă, să fie prezentat justiției din Republica Moldova pentru a fi condamnat, cu condiția să-și ispășească pedeapsa în Israel. Luăm în calcul și un așa scenariu”, a declarat Voicu.

Ministrul de Interne a precizat că, în prezent,  oamenii legii îl caută pe Ilan Șor, dar este o misiune dificilă, întrucât acesta ar avea influențe asupra mai multor angajați ai instituțiilor de drept. Totodată, Voicu a precizat de ce Șor este atât de protejat de statul Israel:

„Nu este atât de simplu pentru încheierea unui asemenea acord, deoarece Ilan Șor este cetățean al Israelului, iar el pretinde că este represat politic și că în Moldova a fost victima unei infracțiuni politice”.

Anul trecut, și Andrian Candu vorbea despre probabilitatea ca Ilan Șor să-și ispășească pedeapsa în Israel.

Amintim că pe 30 iulie 2019, Ministerul de Interne a anunțat că Ilan Șor a fost dat în căutare internațională. În luna august, șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a declarat că Șor se află în Israel. „La orice traversare de frontieră va fi reținut”, a spus el, în condițiile în care Israelul nu-și extrădează cetățenii.

Ilan Șor a rămas fără imunitate de parlamentară, după demersul procurorului general interimar, Dumitru Robu, care a venit în plenul Parlamentului cu o asemenea solicitare.

Sursa: agora.md