Zona radioactivă de la Cernobîl va deveni „rezervaţie radiologică a biosferei“

Postul de televiziune BTV vă propune spre vizionare cele mai importante evenimente ale zilei trecute, reflectate în presa internațională.

Zona radioactivă din jurul fostei centrale nucleare de la Cernobîl va fi transformată în „rezervaţie radiologică a biosferei“, potrivit unei decizii a Guvernului Ucrainei, la 30 de ani de la cel mai grav accident atomic din istorie, anunţă site-ul postului Vesti, citat de agenţia Sputnik.

Anul acesta, vom lua toate măsurile şi aşteptăm semnarea cât mai curând a decretului prezidenţial privind crearea rezervaţiei radiologice a biosferei la Cernobîl. Sperăm să finalizăm procedurile înainte de 26 aprilie„, când se împlinesc 30 de ani de la accident, a declarat Anna Vronskaia, ministrul ucrainean al Ecologiei şi Resurselor naturale.

Conform unui studiu prezentat de autorităţile ucrainene, oamenii pot sta patru-cinci zile la o distanţă mai mică de 30 de kilometri de zona unei explozii nucleare şi o zi la o distanţă de zece kilometri, fără ca sănătatea să le fie afectată.

În schimb, în zona fostei centrale de la Cernobîl, unde pe 26 aprilie 1986 a avut loc o explozie nucleară, sunt numeroase specii de animale sălbatice. Absenţa oamenilor a favorizat venirea cailor sălbatici, a elanilor, râşilor, lupilor şi urşilor.

adevarul.ro

Începând cu anul 2018, copiii nou născuți ar putea primi de la statul român suma de 10.000 de euro. Este o propunere făcută de reprezentanţii Partidului Noua Românie, care vor ca prin această măsură să îi ajute pe tineri să îşi continue studiile, să îşi deschidă o afacere sau chiar să îşi cumpere o casă. Potrivit proiectului, statul deschide un cont la naşterea copilului în care virează apoi câte 300 de lei lunar.

Conform proiectului, banii vor putea fi utilizați doar în momentul în care copilul a împlinit vârsta de 18 ani și poate demonstra că a absolvit 12 clase. Acești bani pot fi folosiți doar de titular și numai în următoarele situații: pentru studii universitare, pentru a-și cumpăra o locuință, pentru a-și deschide o afacere sau pentru a se trata de vreo boală, în caz că este un tratament mai costisitor, titrează Vocea Românilor.

Această lege, a depozitului bancar înființat la naștere, are rolul de a recompensa fiecare copil născut în țară, pentru a-l ajuta să aibă un start în viață, dar și pentru a crește gradului de educație.

În cazul în care titularul contului moare, banii nu sunt moșteniți de familie și se întorc la stat.

De la 1 ianuarie 2018, copiii cu vârsta între 0 și 18 ani vor primi o alocație lunară de 300 de lei. La vârsta de 6 ani, alocația va fi acordată numai dacă copilul este înscris la o școală gimnazială.

Inițiatorii proiectului își propun să crească natalitatea din țară, să sprijine copiii pentru educație și dezvoltarea personală.

romaniatv.net

Muncitorii migranți care activează în capitala Federației Ruse au adus în bugetul Moscovei de anul trecut 11 miliarde de ruble rusești sau circa 200 de milioane de dolari SUA. Banii au fost colectați din vânzarea patentelor necesare pentru activitatea acestora. Conform datelor oficiale, în 2015, migranții din Moscova au primit 450 de mii de patente pentru activitate.

Aceste venituri sunt mai mari decât cele pe care le primim de la companiile petroliere care sunt înregistrate aici”, a declarat primarul Moscovei, Serghei Sobeanin.

Potrivit acestuia, banii, colectați de la migranți în doar jumătate de an au acoperit cheltuielile pentru construcția unui centru al migrației, în care sunt acordate patentele, sunt oferite servicii medicale și desfășoară teste privind cunoașterea limbii ruse.

O situație similară se atestă și în capitala de nord a Rusiei. Astfel, în 2015, migranții care au activat în Sankt-Petersburg au contribuit la bugetul urbei u 3,8 miliarde de ruble rusești.

Potrivit presei ruse, creșterea bruscă a veniturilor în 2015 este legat de faptul că patenta a devenit actul de bază care le acordă migranților dreptul de a activa pe teritoriul Federației Ruse și care pot intra în țară fără vize. Preponderent, este vorba de cetățeni ai țărilor CSI, printre care și Moldova.

Potrivit Serviciului Federal de Migrație, anul trecut pe teritoriul Rusiei s-au aflat zece milioane de cetățeni străini. Dintre aceștia, 520 de mii au fost cetățeni ai Republicii Moldova.

realitatea.md

Autorităţile s-au văzut nevoite să închidă patru penitenciare şi un centru pentru arestări preventive din Suedia, pentru că numărul deţinuţilor e în continuă scădere. Ţara nordică are doar 4.800 de deţinuţi la o populaţie de aproximativ 10 milioane de locuitori, transmite suedia.se.

Numărul deţinuţilor din Suedia a scăzut cu peste o mie, în perioada 2005-2014, ca urmare a diminuării pedepselor pentru persoanele acuzate de trafic de droguri şi a programului de reeducare a deţinuţilor demarat de conducerea penitenciarelor. “Rolul nostru nu este să pedepsim deţinuţii. Pedeapsa este însăşi codamnarea, adică privarea de libertate. Pedeapsa constă în faptul că se află aici”, spune Nils Öberg, directorul general al administraţiei penitenciarelor suedeze.

Totodată Suedia este renumită pentru penitenciarele sale luxoase. Închisorile suedeze sunt dotate cu mese de tenis şi biliard, săli de pictură, sală de sport cu saună şi solar, sere şi stupi, iar fiecărui condamnat îi este alocat un ofiţer de legătură, direct responsabil de integrarea sa în societate.

businessmagazin.ro

Autoritățile medicale din Panama au confirmat 15 noi cazuri de Zika, dintre care 5 în capitală, ceea ce ridică la 88 numărul total al contagierilor în țară, relatează EFE.

Zece din cele noi cazuri s-au detectat în regiunea indigenă Guna Yala, iar cinci în cartierele capitalei panameze: Tocumen (3), Las Cumbres (1) și Bella Vista (1), a informat joi ministrul sănătății, Francisco Javier Terrientes, în cadrul unei campanii de curățire și fumigații realizate în Veracruz, în afara orașului.

Printre cei 88 de afectați, există și o femeie însărcinată, al cărui făt nu prezintă riscuri de microcefalie, o boală neurologică pusă pe seama virusului Zika, a precizat ministrul Terrientes.

Guvernul panamez a decretat la 17 februarie alertă națională în fața riscului de propagare a virusului, având în vedere că toate cazurile (53) erau atunci limitate la regiunea indigenă Guna Yala, la granița cu Columbia.

agerpres.ro

Beijingul este noua capitală a miliardarilor. Oraşul a detronat metropola americană New York. Potrivit unui raport întocmit de o organizaţie din China, în Beijing trăiesc 100 de super-bogaţi, faţă de 95 cât numără oraşul de pe coasta de Est a Statelor Unite

Topul oraşelor cu cei mai mulţi miliardari este completat de Moscova, cu 66 de bogaţi, Hong Kong, 64 şi Shanghai, 50. De altfel, în clasament, în primele 10 oraşe cu miliardari, cinci sunt metropole din China.

Super-bogătaşii acestui stat au împreună o avere de o mie patru sute de miliarde de dolari.

Astfel, China a întrecut SUA după numărul cetățenilor care numără averi de miliarde de dolari. Mai exact, în China sunt acum 568 de miliardari, în timp ce în SUA — 535. Miliardarii chinezi au o avere combinată de 1,4 trilioane de dolari.

Totuși, cel mai bogat om din lume rămâne cofondatorul Microsoft, Bill Gates, cu o avere netă de 80 de miliarde de dolari. Acesta este urmat de Warren Buffet cu o avere ce constituie 68 de miliarde de dolari. Michael Bloomberg, fost primar al orașului New York, cu o avere de 37 de miliarde de dolari se regăsește și el în top 10.

digi24.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture