ADOLESCENȚI DE 16 ANI LA VOLAN? REACȚIA BĂLȚENILOR

După modelul american sau a unor state din vestul Europei, limita de vârstă pentru obținerea permisului de conducere se va mișcora de la 18 la numai 16 ani. Cel puțin asta prevede un nou proiect de lege propus de către Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor. Astfel, persoanele care au atins vârsta de 16 ani şi jumătate ar putea deţine un permis pentru conducere asistată. Mai apoi, un permis pentru începători ar putea fi eliberat la 17 ani, după o perioadă de conducere asistată de şase luni.

Inițiatorii își propun ca tinerii șoferi să obțină mai multă experiență și diminuarea numărului de accidente cu implicarea lor.

Echipa BTV a aflat ce cred bălțenii despre acest proiect.

Cred că este ceva normal. La 16 ani sunt deja destul de maturi. La această vârstă li se permite să conducă unele unități de transport și nu se întâmplă nimic.”

Cred că nu ar fi bine. Și fără asta sunt înregistrate multe accidente rutiere.

Tineretul nostru este foarte dezvoltat, așa că nu văd în aceasta o problemă. Ei pot conduce și fără părinți. Important este să nu conducă în stare de ebrietate.

E prea devreme, sunt verzi la minte. Nu au încă reacția care trebuie.

Șoferul începător va fi nevoit să respecte anumite reguli, printre care restricţii la viteză, zero alcool în timpul conducerii și interzicerea pasagerilor în afară de cel care asistă. Totodată, persoana care asigură conducerea auto nu trebuie să fie mai mică de 25 de ani și să posede o experiență de conducere de minim 5 ani.

Permisul de conducere cu drepturi depline va fi obținut doar la atingerea vârstei de 18 ani, după susținerea examenului practic.

NATALIA TOCARCIUC
PAVEL LUCHIAN
IURIE BOLD

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture