Diabetul zaharat este una dintre cele mai frecvente boli ale sistemului endocrin. Boala este cauzată de supraalimentare cu carbohidrați și grăsimi. Maladia sperie oamenii nu doar prin consecințele ei grave, dar și prin restricțiile alimentare impuse. Prin urmare, în orice stadiu al diabetului zaharat, trebuie să respectați o dietă. Terapeutul Tatiana Nedbailova a povestit pentru postul nostru de televiziune ce puteți folosi în dieta dumneavoastră și ce nu este recomandat.
Regimul alimentar în diabet are o serie de limitări. Acestea diferă în fucție de tipul bolii. În cazul diabetului de tip 1, dieta ar trebui să includă carbohidrați într-o cantitate egală pe tot parcursul zilei. Alimentația trebuie să fie bogată în calorii. Important este să nu pierdeți din greutate, fenomen la care sunt predispuși pacienții cu primul tip de diabet.
Pacienții cu diabet de tip 2, trebuie să-și monitorizeze propria greutate și să lupte cu obezitatea. Din aceste motive, dieta trebuie elaborată foarte responsabil. Eliminați sau reduceți consumul de alimente care contribuie la creșterea rapidă a nivelului de glucoză în sânge.
Pentru persoanele cu diabet zaharat, mâncarea poate fi gătită în orice mod, care nu-i mărește conținutul de calorii – prin coacere, fierbere, fierbere în aburi. De asemenea limitați cantitatea de sare folosită.
Asigurați-vă că consumați cât mai multe legume și fructe. Merele și perele conțin pectină, iar legumele au un indice glicemic scăzut, care favorizează îndepărtarea colesterolului și a toxinelor, normalizează metabolismul și scade nivelul glicemiei.
Conform statisticilor în lume, peste 463 de milioane de oameni suferă de diabet, în Moldova numărul cazurilor a ajuns la 120 de mii de persoane. La Bălți, aproximativ 5.000 de oameni trăiesc cu această boală.
Comentariile sunt închise