Usatîi a cerut autorităților să certifice producătorii autohtoni de măști din Moldova: “Dacă nu se întâmplă în următoarele trei zile, îi chem pe toți să-și vândă marfa la Bălți”

Primarul din Bălți, Renato Usatîi, a cerut autorităților să certifice toți producătorii autohtoni de măști în următoarele trei zile. El a făcut solicitarea vineri, 3 aprilie, într-o intervenție live pe pagina sa de Facebook.

Potrivit primarului de Bălți, în țară există mai mulți agenți economici, care pot produce câte 300.000 de măști pe zi, dar nu o fac pentru că în lipsa certificatului de calitate, farmaciile nu le acceptă marfa.

“Toți spun că țara se confruntă cu un deficit de măști, ceea ce e adevărat. În țările UE, măști mai ieftine de 1 euro deja nu se găsesc, iar în China acestea se scumpesc pe zi ce trece. În toată Moldova sunt întreprinderi care zilnic pot produce câte 300.000 de măști, dar niciuna nu este certificată și, respectiv, nu pot vinde marfa farmaciilor, iar asta se întâmplă în condițiile în care țara se află în situație de urgență. Agenții economici vând măștile unor companii, îmi vând mie, iar eu le împart gratuit, dar pentru a le vinde farmaciilor au nevoie de certificatul de calitate. Deci, astăzi în țară există resurse, avem întreprinderile noastre care pot coase 300 de mii de măști pe zi, adică 3 milioane în zece zile, ceea ce ar acoperi necesitatea medicilor și a consumatorilor în general, chiar dacă acești agenți economici vând măștile cu câte 6, 8 lei bucata”, a explicat Usatîi.

„Astăzi, în calitate de primar al orașului Bălți, declar cu toată responsabilitatea că, dacă Guvernul și Comisia Națională pentru Situații Excepționale nu certifică toți producătorii autohtoni în 2-3 zile, îi chem pe aceștia să-și vândă marfa la Bălți. Îmi asum eu această responsabilitate și poate să vină Dodon și toți “dodonii” să-mi deschidă dosare penale pentru depășirea atribuțiilor de serviciu”, spune Usatîi.

“Oamenii produc măști, ecrane de protecție, încearcă să ajute țara cu marfă mai ieftină, nu ca cea a deputatului care vinde măști cu 12 – 20 de lei bucata. În numele tuturor cetățenilor cer ca agenții economici autohtoni producători de măști să fie certificați și o să vedeți că în doar câteva zile problema acestor consumabile sanitare va dispărea. Mai mult decât atât, sunt convins că mai mulți producători ar fi de acord să le facă pensionarilor reduceri. Iată cum se acționează atunci când este dorință. Din păcate însă dorință nu există”, a spus în încheiere Usatîi.

Sursa: independent.md

certificatmăștiproducătoriRenato Usatii