Analiști politici: ”Arestarea lui Navalnîi este un semn de slăbiciune din partea regimului și nicidecum de putere”

Arestarea de către regimul Putin a liderului opoziției, Alexei Navalnîi, este un semn de slăbiciune din partea regimului și nicidecum de putere cred analiștii politici internaționali.

“A fost pedepsit pentru că a supraviețuit tentativei de otrăvire cu Novichock!”, a rezumat un alt comentator.

Analiștii sunt însă pesimiști în privința șanselor ca sacrificiul lui Aleksei Navalnîi să declanșeze proteste masive în Rusia. La îndemnul lui Navalnîi, aseară au avut, totuși, loc proteste în mai multe orasșe ale Rusiei. Zeci de persoane au fost arestate.

Şedinţa de judecată a avut loc pe repede înainte, într-o secţie de poliţie dintr-un orăşel de lângă Moscova. Un pseudo-proces demn de anii 30 ai secolului trecut, în plin stalinism, atrag atenţia analiştii striani. În timp ce judecătorul decidea ca Navalnii să rămână în arest 30 de zile, afară, la minus 23 de grade celsius, dincolo de gardurile păzite de trupele speciale, îngheţau jurnaliştii şi susţinătorii opozantului rus. Unii au fost adăpostiţi de locatari ai blocurilor din apropiere.

Localnic: ”Una şi cu una fac două: Navalnii nu s-a temut, a urcat în avion şi a venit acasă ca să-şi susţină convingerile”.

Alexei Navalny: “De ce se teme cel mai mult această broască? De ce se tem aceşti hoţi din buncăre cel mai mult? Ştiţi foarte bine, se tem de oameni ieşiţi în stradă. Pentru că e un factor politic pe care nu pot să-l ignore. E cel mai important, e esenţa politicii. Aşa că nu vă temeţi, ieşiţi în stradă. Nu pentru mine, ci pentru voi şi pentru viitorul vostru”.

Îndemnul a fost urmat imediat în mai multe oraşe. În Sankt Petersburg, zeci de oameni au fost reţinuţi aseară de forţele de ordine. Arestări s-au făcut şi în faţa secţiei de poliţie în care avea loc procesul lui Navalnîi.

Alexei Navalny: “Potrivit documentelor instanţei, merg la închisoarea Matroskaya Tishina. Vreau să vă spun că nu ar trebui să vă fie teamă de nimic, ar trebui să vă fie teamă doar de frica voastră. Pa!”

Decizia privind încătuşarea celui mai vocal critic al preşedintelui Vladimir Putin a provocat reacţii vehemente în ţările democratice.

Steffen Seibert, politician german: “Autorităţile ruse au arestat victima unei tentative de asasinat cu o armă chimică, nu pe autorul atacului”.

Maria Lipman, politolog: ”Să rămână în străinătate, să devină un exilat politic, ar fi însemnat moartea lui Navalnîi ca politician. Liber sau după gratii, Navlanii va continua să reprezinte o problemă pentru putere. Guvernul nu are o soluţie pentru el. Într-un fel, asta e principala realizare a lui Navalnîi. Rămâne de văzut dacă acest act de auto-sacrificiu al lui Navalnii va avea un impact asupra societăţii ruse, dar nu cred să vedem vreo schimbare semnificativă în viitorul apropiat”.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture