Au ajuns în vizorul ofițerilor CNA și procurorilor: Doi șefi de tură ai Postului Vamal Otaci, un vameș al aceluiași post și un șomer

Un locuitor din nordul țării ar fi dat 500 de dolari mită celor trei vameși.

Doi șefi de tură ai Postului Vamal Otaci, un vameș al aceluiași post și un șomer au ajuns în vizorul ofițerilor CNA și procurorilor. Aceștia sunt documentați pentru mai multe acte de corupție, care ar fi fost comise la efectuarea procedurii de intrare-ieșire de pe teritoriul Republici Moldova a unui mijloc de transport, înregistrat într-un alt stat, se arată în comunicatul emis de CNA. 

Potrivit anchetei, un locuitor din nordul țării ar fi dat 500 de dolari mită celor trei vameși, pentru ca aceștia să permită scoaterea în mod fraudulos din țară a unui autoturism cu numere de înmatriculare străine, care depășise termenul legal de ședere de 6 luni în Republica Moldova.

În urma mitei atribuite de 500 de dolari, unul dintre vameși a scos mașina cu numere de înmatriculare străine de pe teritoriul țării noastre, iar la scurt timp cel de-al doilea ar fi perfectat intrarea mașinii pe o persoană nerezidentă, cu introducerea informației în baza de date.

Deasemnea au fost autorizate și efectuate percheziții corporale, cu ridicarea telefoanelor celor patru figuranți,  pentru fortificarea probatoriului. Acestora li s-a adus la cunoștință ordonanțele de recunoaștere în calitate de bănuiți, iar pe cazul dat a fost pornită o cauză penală pentru corupere activă, corupere pasivă și trafic de influență.

Codul Penal al Republicii Moldova prevede următoarele pedepse pentru aceste infracțiuni: corupere pasivă – închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani; corupere activă – închisoare de la 3 la 7 ani cu amendă în mărime de la 4000 la 6000 unităţi convenţionale, iar pentru trafic de influență 2000 la 3000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani.

Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Procuratura Anticorupție conduce urmărirea penală. În acțiunile sale, CNA a fost sprijinit de subdiviziunea de securitate internă a Serviciului Vamal.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture