Bălțenii au donat sînge pentru a salva vieți

O campanie de donare a sângelui, intitulată „Donator” a fost desfășurată la Bălți. Potrivit Vioricăi Dolința, astfel de acțiuni sunt binevenite, în special pe timp de pandemie. Donatorii ajută medicii să salveze alte vieți. În doar o zi, Centrul de transfuzie a Sângelui a reușit să primească peste 80 de voluntari și a completat rezervele cu 40 de litri de sânge.

Directorul adjunct al instituției, a menționat că pentru moment rezervele de sînge și plasmă convalescentă sunt suficiente. Medicul a mai spus, că în ultmia perioadă numărul donatorilor a crescut. Dacă persoana nu poate veni la centru, poate afla când echipa specială a instituției medicale va sosi în localitatea sa și va dona sânge acolo.

 De asemenea, Viorica Dolința a subliniat că cel mai des oamenii donează sânge, întrucât spitalele au mai mult nevoie de el. Sângele poate fi păstrat în laborator doar 42 de zile, iar plasma este păstrată timp de 3 ani.

Donatorii spun că, prin exemplul lor, îndeamnă și alte persoane să doneze sânge și să salveze vieți. Mai mult, aceștea menționează că nu este nimic grav și periculos în acest proces.

Medicul notează că donatori pot deveni toate persoanele, cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, cu excepția celor care au contraindicații. Asta ar înseamna că persoana nu trebuie să sufere de boli cronice, în special tensiune arterială, diabet, hepatită sau orice infecție virală. Viorica Dolința a subliniat că, pentru a dona sânge și plasmă, persoana nu este obligată să facă testul la coronavirus.

Medicii îndeamnă toți potențialii voluntari să doneze sângel pentru a salva viețile altora. Centrul Național de transfuzie A sîngelui este amplasat pe strada Decebal 113 A și activează zilnic între orele 8:00 – 15:00.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture