Bălțiul cere schimbarea regulamentului național de testare: Trebuie să fie testați toți cei care au fost în contact cu infectații

Primăria municipiului Bălți insistă asupra testării obligatorie a persoanelor care au fost în contact cu cei infectați de COVID-19, așa cum are loc în toate țările lumii. Doar în acest fel, potrivit lui Renato Usatîi, poate fi prevenită răspândirea infecției. Acum, medicii nu au nici măcar o bază de date a persoanelor, aflate în contact cu infectații, pentru a le monitoriza sănătatea din timp. Mai mult ca atât, medicii moldoveni nu au dreptul să facă teste acestor  persoane.

Comisia Municipală de Sănătate Publică insistă ca în procesul de testare să fie implicate laboratoarele private. Edilul de Bălți a precizat că singurul laborator al ANSP din oraș, efectuează doar 200 de teste pe zi, pentru pacienții din nordul țării, iar locuitorilor din Bălți le revin doar 10 teste. Dacă laboratoarele private ar fi implicate în procesul de testare ,, „la Bălți ar putea fi procesate până la 1200 de teste pe zi.” Mai mult ca atât, testele făcute într-un laborator de stat sunt de trei ori mai scumpe decât cele din clinicile private.

În acest context, Comisia de Sănătate Publică Bălți a cerut dreptul ca „centrele de sănătate publică și instituțiile medico-sanitare, cum ar fi Spitalul Clinic Bălți, Centrul Medicilor de Familie să poată efectua testele la COVID-19 în laboratoarele private.”

Potrivit primarului de Bălți, autoritățile republicane doar „îngroapă țara” prin activitatea prost organizată și funcționarea ineficientă a laboratoarelor de stat. Aceste laboratoare nu dispun de personal suficient.

Primarul a subliniat că Comisia Municipală de Sănătate Publică insistă pentru efectuarea unui număr mai mare de teste pentru a „stabili numărul real al persoanelor infectate”. Testarea obligatorie este necesară și pentru „ persoanele care au contactat cu un pacient infectat”.

Mai mult, în documentul este specificat că autoritățile republicane ar trebui să „asigure testarea obligatorie a angajaților din toate instituțiile medicale, trupele de poliție și carabinieri, agenția națională pentru siguranța alimentelor și alte agenții de stat implicate în lupta împotriva răspândirii infecției COVID-19”.

Bălțiul cere schimbarea regulamentului național de testare: Trebuie să fie testați toți cei care au fost în contact cu infectații

Bălțiul cere schimbarea regulamentului național de testare: Trebuie să fie testați toți cei care au fost în contact cu infectații

Gepostet von Телекомпания BTV – Balti, Бельцы am Montag, 22. Juni 2020

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe