BDCE va majora suma creditului pentru construcția în Moldova a unui penitenciar conform standardelor europene

Banca de dezvoltare a Consiliului Europei va majora suma creditului pentru construcția în Moldova a unui penitenciar conform standardelor europene cu 10 mln de euro, până la 49 mln euro.

Acest lucru este prevăzut de amendamentul la acordul cadru de împrumut dintre Moldova și BDCE, ratificat de parlament. Acordul propriu-zis a fost semnat la 10 octombrie 2013, iar amendamentul – la 11 noiembrie 2019.

Acordul de bază prevedea acordarea de către Banca de dezvoltare a Consiliului Europei a unui credit de 39 mln de euro pentru construcția unui nou penitenciar în Chișinău, în locul penitenciarului nr.13. Încă 1 mln de euro BDCE îi va oferi sub formă de grant. Dar din cauza majorării cheltuielilor neplanificate și inflației anuale în 2013-2015 (în medie câte 5,9%), a fost nevoie de majorat suma creditului cu 10 mln euro, până la 49 mln euro. Potrivit celor mai recente date, contribuția guvernului va fi de 6,8 mln euro. Acești bani au fost planificați în bugetul pentru acest an. Se estimează că procesul de construcție a noului penitenciar va începe în 2020 și se va încheia în 2022. Noua instituție penitenciară, care va corespunde standardelor europene, urmează să fie construită în apropiere de comuna Bubuieci, municipiul Chișinău în baza proiectului unui consorțiu de companii olandeze și moldovenești. Pentru construcție a fost oferit un teren de 44,6 ha. Capacitatea noii închisori va fi de aproximativ 1600 de deținuți.

Construcția noului penitenciar a fost determinată de numeroase cazuri pierdute de Moldova la CEDO din cauza condițiilor inumane de detenție și lipsa asistenței medicale adecvate în închisori.

Sursa: InfoMarket

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture