BENZINA ȘI MOTORINA SE IEFTINESC DIN NOU

Trei companii importatoare de carburanţi au notificat Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) despre o nouă micșorare a preţurilor de comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei. Prețul benzinei se reduce în mediu cu 30 de bani per litru, iar prețul motorinei — cu 20 bani per litru. O companie a ieftinit benzina și motorina la 11 februarie, a doua — la 12 februarie, iar a treia urmează să facă acest lucru pe parcursul zilei de sâmbătă, 13 februarie, informează Sputnik.md.

Totodată, alte două companii ce comercializează gaz lichefiat, una dintre care este importatoare, au anunțat că, începând din 12 februarie, reduc prețurile de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat în mediu cu 15 bani per litru. Astfel, prețul de comercializare a unui litru de gaz lichefiat va constitui în jur de 8,84 lei per litru.
După ieftinire, prețul mediu de comercializare cu amănuntul a benzinei cu cifra octanică A- 95 a scăzut de la 16,13 lei per litru până la 15,86 lei per litru, prețul motorinei – de la 13,43 lei la 13,19 lei per litru și prețul mediu al gazului lichefiat — de la 8,99 lei la 8,84 lei per litru.

Aceasta este a patra ieftinire a benzinei și motorinei și a treia ieftinire a gazului lichefiat înregistrată în anul 2016. De la începutul anului prețurile de comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei s-au micșorat, la motorină — în medie cu 1,43 lei per litru, la benzină – cu circa 1,06 bani per litru și la gazul lichefiat — cu circa 0,50 bani per litru.

Calculele prezentate la ANRE de companiile petroliere arată că diminuarea preţurilor cu amănuntul la benzină și motorină este determinată de micșorarea preţurilor de import a acestora în urma scăderii cotațiilor petrolului la bursele internaționale.

În prezent, comercializarea cu amănuntul a benzinei și motorinei este se efectuează de 84 de agenţi economici – titulari de licență la 624 stații de alimentare, iar comercializarea gazului lichefiat — de către 69 agenți economici la 469 stații de alimentare.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture