CAUZELE TRAGEDIEI DIN ROSTOV-PE-DON, GREU DE IDENTIFICAT

Cele două cutii negre ale avionului companiei flydubai prăbușit în noaptea de vineri spre sâmbătă la Rostov-pe-Don au fost recuperate, însă sunt grav avariate și decodarea lor ar putea dura o lună, a anunțat duminică autoritatea rusă de reglementare a transporturilor aeriene civile (IAC), transmite Reuters.

Avionul companiei flydubai, ce efectua zborul FZ981 din Emiratele Arabe Unite, s-a prăbușit sâmbătă dimineață în timp ce încerca să aterizeze. Avionul, un model Boeing 737-800, a abandonat prima aterizare programată și s-a învârtit în cerc timp de peste două oră în condiții meteo dificile deasupra aeroportului din Rostov-pe-Don. Toate cele 62 de persoane aflate la bord — 55 de pasageri și șapte membri ai echipajului — au murit.

Conform regulilor de aviație internațională, ancheta va fi condusă de Agenția pentru siguranță aeriană din Rusia împreună cu reprezentanți din SUA, țara în care a fost produs avionul, și din Emiratele Arabe Unite, țara unde se află sediul companiei flydubai.

Compania flydubai a precizat că 44 dintre pasageri erau ruși, alături de opt ucraineni, doi indieni și un uzbec. Comandantul aeronavei era cetățean cipriot, iar copilotul era spaniol și fiecare avea la activ aproape 6.000 de ore de zbor. Ceilalți cinci membri ai echipajului erau din Spania, Rusia, Columbia și Kârgâzstan.

agerpres.ro

AUTOCAR CU STUDENȚI RĂSTURNAT ÎN SPANIA

Cel puţin 13 persoane au murit, iar alte 34 au fost rănite duminică într-un accident, în nordul Spaniei, în care a fost implicat un autocar la bordul căruia se aflau 57 de persoane, inclusiv studenţi străini care se întorceau de la un festival de artificii, potrivit unor oficiali, relatează AP online.Între pasageri se aflau atât spanioli, cât şi străini din peste 15 ţări, au anunţat autorităţile spaniole.

Autocarul pare că s-a izbit de bariera din dreapta, pe autostrada AP7, după care s-a răsturnat şi s-a lovit de bariera care desparte cele două sensuri, a declarat Jane, un purtător de cuvânt din provincia Catalunia, în nordul Spaniei.
Studenţii, participanţi la programul Erasmus, se întorceau de la Valencia, unde au asistat la renumitul festival de artificii „Fallas”, potrivit lui Jane. Cei mai mulţi studiază la două universităţi din Barcelona.Accidentul a avut loc în apropiere de Freginals, la jumătatea drumului între Valencia şi Barcelona.

Potrivit unor imagini transmise de televiziunea naţională TVE, autocarul a lovit un vehicul care venea din direcţia opusă, pe cealaltă bandă. Şoferul autocarului a fost reţinut şi se afla la un post de poliţie în oraşul Tortosa. Condiţiile meteorologice erau favorabile în momentul accidentului, iar o anchetă a fost demarată cu privire la circumstanţele în care a avut loc tragedia.

Programul Erasmus se adresează studenţilor din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, cărora le oferă acces în unele dintre cele mai bune universităţi de pe continent. Festivalul Fallas are loc anual la Valencia de Sfântul José, patronul tâmplarilor, şi atrage mii de turişti din întreaga lume.

zf.ro

BARACK OBAMA A AJUNS ÎN CUBA. MESAJUL PREȘEDINTELUI

Președintele american Barack Obama a sosit în Cuba duminică, devenind primul șef de stat american în funcție care vizitează această țară în ultimii aproape 90 de ani, relatează The New York Times (NYT) online.

Que bolá Cuba? (Ce mai faceți?) Tocmai am aterizat aici și abia aștept să mă întâlnesc și să primesc vești direct de la poporul cubanez”, a scris președintele america într-un mesaj postat pe Twitter imediat ce a sosit la Havana, potrivit The Guardian.

Această vizită – rezultatul unei schimbări de politică uluitoare, în urmă cu 15 luni – este menită să strângă relațiile dintre cei doi vechi inamici și “să exorcize una dintre ultimele fantome ale Războiului Rece”, comentează NYT.

Obama se bucură de o mare susținere față de eforturile sale de a-i aduce cei doi vechi înamici împreună, atât în rândul poporului cubanez, care-l consideră pe șeful statului american drept o personalitate a transformării, cât și în Statele Unite, unde interesul față de Cuba este tot mai puternic, adaugă ziarul american.

Agenda vizitei – care reflectă contradicțiile ce pot complica relațiile dintre Statele Unite și Cuba – include între altele o întâlnire, luni, cu Raul Castro, la Palatul Revoluției, sediul Guvernului comunist, și o întâlnire, marți, cu un grup de disidenți, foste victime ale reprimării regimului.

Obama este însoțit de o amplă delegație de membri ai Congresului din ambele partide care-i susțin îndemnul de ridicare a embargoului impus Cubei – ce se profilează în continuare ca un obstacol în calea apropierii dorite de președinte.

Din delegație fac parte, de asemenea, zeci de oameni de afaceri americani, în căutare de oportunități pe această insulă.

Obama efectueză, după sosire, o vizită la sediul ambasadei unde, în august, steagul american a fost ridicat pentru prima dată după ce președintele de la acea vreme, a întrerupt relațiile diplomatice cu insula comunistă, în 1961.

De asemenea, președintele american se întâlnește și cu cardinalul Jaime Ortega, care a jucat un rol central în negocierile secrete ce au condus la apropierea inițială, în 2014. Cardinalul a efectuat o vizită clandestină la Casa Albă, ca interlocutor din partea Papei Francisc, în vederea impulsionării unui acord între Obama și Castro.

mediafax.ro

ELICOPTER MILITAR PRĂBUȘIT ÎN INDONEZIA

Un elicopter militar din Indonezia s-a prăbuşit duminică în provincia Sulawesi din estul ţării iar toate cele 13 persoane aflate la bord şi-au pierdut viaţa, potrivit DPA.

Credem că accidentul a fost cauzat de condițiile meteorologice nefavorabile”, a precizat Tatang Sulaiman, un purtător de cuvânt al armatei indoneziene.

Elicopterul transporta personal militar pentru consolidarea unei operaţiuni a poliţiei împotriva militanţilor islamişti care operează în districtul Poso.

În perioada 1999-2000 districtul Poso a fost teritoriul unor confuntări violente între comunităţile musulmane şi creştine, ulterior devenind bastion al militanţilor islamişti din provincia Sulawesi.

Doi luptători au fost lichidaţi de poliţia indoneziană săptămâna trecută, fiind suspectaţi ca fiind uiguri din provincia chineză Xianjiang, în cadrul unei operaţiuni ce avea ca scop neutralizarea unei grupări conduse de militantul islamist Santoso, scrie AGERPRES.

evz.ro

UN AVION PRIVAT S-A LOVIT DE O CLĂDIRE

Șapte persoane au murit și una a fost rănită în urma prăbușirii unui avion privat aparținând omului de afaceri Roger Agnelli, fost director executiv al companiei de exploatare a minereului de fier Vale, în apropierea metropolei braziliene Sao Paulo, relatează duminică DPA, citată de Agerpres.

Avionul s-a lovit de o clădire cu trei etaje din suburbia Casa Verde, din nordul Sao Paulo, după ce a parcurs circa 300 de metri de la decolarea de pe aeroportul Campo de Marte.

Toate persoanele aflate la bord – Roger Agnelli, familia sa și pilotul – au murit în acest accident, potrivit presei braziliene. O femeie din imobilul de care s-a izbit avionul a fost rănită.

Cauza căderii avionului rămâne deocamdată neclară.

digi24.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture