Cazul vaccinurilor expirate: A fost inițiată o comisie de anchetă

0

Ministerul Sănătății anunță că a fost instituită o comisie de anchetă în vederea constatărilor Curții de Conturi.

”Cu referire la constatările prezentate în raportul Curții de Conturi, privind administrarea dozelor de vaccin împotriva COVID-19 în perioada mai – august 2021, Ministerul Sănătății a instituit o comisie de anchetă, care se va deplasa și va supune verificării corectitudinea administrării vaccinurilor în instituțiile medico-sanitare și centrele de vaccinare la care se referă raportul”, se arată într-o notă al ministerului. 

Amintim că circa 7000 mii doze de vaccin anti-Covid-19 au fost administrate cu termen de valabilitate expirat. Cel puțin asta demonstrează raportul auditului cu privire la asigurarea cetățenilor cu vaccinuri și acțiunile autorităților competente, realizat de Curtea de Conturi. Reprezentanții din sănătate nu au putut prezenta probe relevante pentru a justifica erorile admise.

Totodată comisia de audit a depistat 71 160 de certificate de vaccinare, care ar putea fi falsificate. În peste 277 de mii de cazuri, informațiile despre vaccinare au fost introduse în alte perioade decât cele reale, mai spun responsabilii.

Fiindcă nu au fost utilizate, iar termenul de valabilitate a trecut, au fost nimicite circa 11 mii de doze de vaccin în valoare de 1,6 milioane de lei.

,,Dacă raportăm această cantitate la numărul total de vaccinuri administrate, factorul de pierdere este de 0,18 %. Este o cifră infimă. Ghidurile OMS acceptă un factor de pierdere de la 20 pînă la 40 %”, a precizat Svetlana Nicolaescu, secretar de stat la Ministerul Sănătății.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture