CEL MAI PERICULOS VULCAN DIN LUME SE TREZEȘTE LA VIAȚĂ
Toată lumea s-a obişnuit cu ameninţările pompieristice ale liderului de la Phenian care spune o dată pe săptămână că va distruge SUA sau Coreea de Sud. Un pericol de data asta real din Coreea de Nord este super-vulcanul Paektu care dă semne de trezire.
Vulcanul din muntele Paektu, aflat la graniţa de nord a Republicii Coreea cu China, a început să dea semne de activitate în urmă cu câţiva ani şi să-i sperie chiar şi pe savanţii excentrici ai lui Kim Jong-un.
Se ştie că ultima erupţie a vulcanului, înainte de anul 1.000, a primit numele de Erupţia Mileniului şi a fost una dintre cele mai violente din istoria umanităţii. Lava vulcanului a ajuns până în Japonia.
Aceste îngrijorări i-au făcut pe nord-coreeni să accepte colaborarea cu echipe occidentale şi chineze de savanţi, în încercarea de a afla cum stau de fapt lucrurile şi cât de mare este pericolul.
Pe o scară de 1 la 8, erupţia masivă din trecut a vulcanului Paektu s-a situat la cifra 7, în condiţiile în care 8 înseamnă ameninţare cu extincţia la nivel planetar.
COOPERARE ÎN DOMENIUL APĂRĂRII
Miniştrii Apărării din România, Bulgaria şi Grecia au convenit ca statele lor să ia măsuri concrete pentru a spori cooperarea în acest domeniu, în urma unei întâlniri care a avut loc la Luxemburg.
Întâlnirea a fost organizată la iniţiativa ministrului bulgar al Apărării, Nikolai Nenchev, iar la discuţii au mai participat ministrul român al Apărării, Mihnea Motoc şi omologul său grec, Panos Kammenos.
În timpul reuniunii, care a avut loc în cadrul Consiliului pentru Afaceri Externe ale UE, miniştrii Apărării din cele trei state au convenit asupra nevoii de intensificare a cooperării şi a comunicării la toate nivelurile, a informat biroul de presă al Ministerului bulgar al Apărării.
Ei au discutat chestiuni privind criza migraţiei şi probleme din cadrul structurii de securitate. Aceştia au mai convenit asupra nevoii unor acţiuni comune în faţa fluxului de refugiaţi.
DEPUTAȚII OLANDEZI RESPING RETRAGEREA ȚĂRII DIN ACORDUL UE-UCRAINA
Deputatii olandezi au respins o motiune care solicita retragerea „cat de curand posibil” a Olandei dintr-un acord intre UE si Ucraina, dupa referendumul din aprilie pe aceasta tema, relateaza AFP si Agerpres.
Un numar de 75 deputati din cei 150 cati numara camera inferioara a parlamentului olandez s-au pronuntat impotriva motiunii, depuse de Partidul socialist (SP), si numai 71 au votat in favoarea ei.
SP, care a facut campanie impotriva acordului UE-Ucraina, i-a cerut guvernului sa depuna un proiect de lege care sa anuleze aprobarea textului „cat de curand posibil”.
Acest acord de asociere intre UE si Ucraina vizeaza intarirea dialogului politic, precum si a schimburilor economice si comerciale intre cele doua parti.
La referendumul consultativ de la 6 aprilie, convocat de grupuri eurosceptice, olandezii s-au pronuntat impotriva acordului, in ciuda unei participari abia superioare pragului necesar pentru ca votul sa fie considerat valid.
Euroscepticii au salutat o „motiune de sfidare” fata de Bruxelles, cu cateva luni inainte de votul britanicilor privind un eventual „Brexit”.
Prim-ministrul Mark Rutte a cerut timp saptamana trecuta in cadrul unei dezbateri in parlament pentru a negocia cu partenerii europeni si cu Kievul. Guvernul sau, a dat el asigurari, va propune o solutie „inainte de venirea verii”.
In cadrul dezbaterii, el nu s-a opus unei anulari a legii care aproba acordul dar numai daca discutiile de la Bruxelles nu vor duce la un rezultat satisfacator.
Olanda, care asigura pana la sfarsitul anului presedintia prin rotatie a UE, este singura tara care nu a ratificat inca acordul de asociere.
TRAGEDIA DIN ECUADOR. NUMĂRUL MORȚILOR S-A DUBLAT
Numărul morților în urma cutremurului produs în Ecuador s-a dublat și a ajuns la 413 morți și peste 2.600 de răniți, a anunțat guvernul ecuadorian, potrivit BBC News online.
Coasta de vest a Ecuadorului cu ieșire la Oceanul Pacific a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, cele mai afectate orașe fiind Pedernales și Portoviejo, unde luni s-au ținut ceremonii funerare pentru cei care au murit în urma seismului.
În Pedernales, apropiat de epicentrul seismului, circa 400 de persoane ar fi murit. Replici ale cutremurului s-au produs luni seară, dintre care cea mai puternică a avut magnitudinea de 5,1 grade.
Stare de urgență a fost declarată în șase provincii din țară. Potrivit autorităților, cutremurul a fost urmat până luni dimineață de 230 de replici, majoritatea lovind orașul Pedernales.
„Sunt localități distruse în totalitate„, a precizat primarul orașului Pedernales din provincia Manabi, cea mai afectată, unde a fost localizat epicentrul seismului, potrivit Reuters.
Pe fondul cutremurului, circa 100 de deținuți au evadat din închisoarea din Portoviejo. Unii dintre ei au fost recapturați, dar alții sunt în continuare în libertate, a precizat ministrul ecuadorian al Justiției, Ledy Zuniga.
Președintele ecuadorial, Rafael Corrrea a declarat că reconstruirea orașelor distruse va costa miliarde de dolari, în condițiile în care economia țării este deja afectată de prețurile de pe piața petrolului. Guvernul a anunțat că Banca chineză de Dezvoltare a acordat un ajutor de două miliarde de dolari țării pentru finanțarea investițiilor publice necesare în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 grade.
LIBERTATEA PRESEI SE PIERDE ÎN ÎNTREAGA LUME
Libertatea presei s-a deteriorat în toate regiunile lumii în 2015, în special în cele două Americi, plasându-se pentru prima oară după Africa în clasamentul anual al organizației Reporteri fără frontiere (Reporters sans frontiers) dat publicității miercuri, relatează AFP.
România se plasează pe locul 49, după Mauritania și înainte de Comore. Țările cu cea mai liberă presă sunt Finlanda, Olanda și Norvegia, care ocupă primele trei locuri în clasament.
Acest clasament al libertății presei în 180 de țări, publicat începând cu anul 2002, se bazează pe o serie de indicatori: pluralismul, independența mass-media, ambianța și autocenzura, cadrul legal, transparența, infrastructura și abuzurile.
”Toți indicatorii clasamentului indică o deteriorare. Multe dintre autoritățile publice încearcă să recâștige controlul asupra țării lor, temându-se prea tare de marile deschideri ale dezbaterii publice”, a declarat Christophe Deloire, secretarul general al RSF.
Potrivit acestuia, ”intrăm într-o nouă eră de propagandă, când noile tehnologii permit cu costuri reduse de a difuza propria comunicare”.
Dacă situația s-a degradat în toate zonele geografice, continentul american a regresat în special din cauza asasinării jurnaliștilor în America Centrală, relevă RSF.
Astfel, continentul american trece în spatele Africii, chiar dacă zona Africa de Nord/Orientul Mijlociu rămâne regiunea unde jurnaliștii sunt ”supuși la constrângeri de orice fel”.
În partea de jos a clasamentului, la fel ca anul trecut, se situează Siria pe locul 177 din 180, imediat după China (176) și în fața Turkmenistanului (178), Coreii de Nord (179) și Eritreii (180).
Comentariile sunt închise