Cel mai tare concurs TVC pentru vârstnici Casmed a adunat peste 150 de participanți din nordul țării

9

Alături de Asociația Obștească „CASMED” din Bălți îmbâtrânim frumos și activ. Asociația a organizat un concurs TVC, cu genericul „Talentați, veseli, creativi”. Proiectul a reunit 8 echipe formate din participanți de diferite vârste, care și-au măsura puterile în probe de dans, recitare, teatralizare și întrebări la viteză. Evenimentul a fost realizat în contextul Zilei Europene a Solidarităţii între Generaţii celebrat pe 29 aprilie.

Livia Golovatîi: „Este un eveniment organizat în cadrul proiectului Organizației Societății civile actori activ în furnizarea și dezvoltarea serviciilor comunitare și promovarea integrării europene, pe care organizația noastră o implementează deja al patru-lea an, cu suportul Agenției SUA de Dezvoltare Internațională și FHI 360. Ideile au venit de la grupurile noastre de seniori care sunt în localitățile noastre unde activăm. Prin activitatea de astăzi am vrut să demosntrăm că este nevoie să fim solidari cu cei din jur, că este nevoie să promovăm și să păstrăm tradițiile pe care le avem de la bunici, străbunici. Să nu uităm niciodată și să fim mereu tineri în suflet, indiferent de câți purtăm în spate.”

Echipele au fost alcătuite din persoane originare din raioanele Sîngerei, Glodeni, Fălești și Edineț- reprezentanți ai autorităților publice locale, ONG, membri ai grupurilor de seniori și tineri.

Ana Pricop: „Pentru noi a fost o plăcere să oferim oportunitate participanților noștri de a se remarca. De a ne arăta cât de talentați sunt și cât de speciali sunt, provenind din diferite localități din nordul Republicii Moldova. Pentru că de fapt, ei în sat poate se ocupă zi de zi cu treburile casnice, dar acum le-am oferit oportunitatea de a se remarca, de ne arata că sunt veseli, talentați și de fapt batrânii noștri sunt încă foarte active.”

Participanții au demonstrat juriului abilitățile sale teatrale și muzicale în cadrul a 5 probe. Evoluțiile echipelor au fost apreciate de personalitățile notorii ale orașului Bălți. Directorul Teatrului Național „Vasile Alecsandri”,  domnul Vlad Slavian susține că a fost dificil de apreciat demonstrațiile echipelor.

Vlad Slavian: „Au fost prezantate foarte multe obiceiuri și ne-au fost foarte greu. Așa cum s-a exprimat un concurect „fiecare bordei cu ai ei obicei”, nustiu cum ar putea un juriu, cât de competet nu ar fi să facă diferența, pentru că cela are dreptate „că la mine în sat se face așa” și celălat are dreptate „că la mine în sat se face așa”. Până la urmă gândesc eu că nu contează nicidecum această cupă, acest învingător, este foarte important faptul că lumea este dornică de comunicare.”

Concursul TVC și-a propus să contribuie la promovarea dialogului între diferite generații, oferind participanților posibilitatea ca aceștia să interacționeze, să comunice și să creeze împreună. De asemenea, evenimentul a venit să promoveze conceptul de îmbătrânire activă.

Laura Pandelac echipa„Seniorii din Balatina”: „Este foarte interesant în primul și primul rând, toți sunt cu emoții. Aș dori în fine să învingă prietenia.

Maria Echipa „Sălcioara”: „A fost o atmosferă plăcută, foarte frumos, toate echipele au demonstrat frumos. O zi satisfăcută, îmi place să activezi în așa grupe de seniori și în așa colectiv.”

Galina Spătaru echipa „Speranța”: „Peincipalul este participarea. Atâția oameni s-au trezit la viață, atâția au întenerit, numeni dintre ei nu s-au gândit vreo dată  că vor cânta, dansa că vor participa la o asemenea activitate.”

Pentru a încuraja membrii echipelor, suporterii din mai multe sate din  nordul țării au desenat postere și au invadat sala cu aplauze.

Deținătorii premiului I au fost echipa „Ciuciulenii” din satul Ciuciulea, raionul Glodeni. Liderul echipei a fost Ilie Calistru, totodată și primarul satului.

Ilie Calistru: „Suntem o ecipă, suntem bravo, suntem primii, suntem cei mai buni, astăzi am învins, mulțumim CASMED-ului pentru încrederea acordată, pentru încrederea, să fim tare până la sfârșit. Suntem bravo. Bravo echipă. E meritul întregii echipe.”

Menționăm că Asociația Obștească “CASMED” din municipiul Bălți este specializată în prestarea serviciilor de îngrijire la domiciliu. La moment asociația deservește persoane în etate și cu dizabilități în Bălți și peste 50 localități din 12 raioane din zona de nord a țării.

Cmentariile sunt închise