Chicu, întrebat cât timp va mai fi premier

Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, susține că nu cunoaște cât timp va mai ocupa actuala funcție, dar nu poate trăi zilnic cu frică că în orice zi poate fi demis. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la N4, scrie cotidianul.md

„Nu cred că pot oferi un răspuns asumat cât timp voi mai fi premier. Dar, în primul rând, prim-ministrul nu depinde de președintele țării care doar îl înaintează către Parlament. Guvernul poate fi demis doar de Parlament prin moțiune de cenzură sau prim-ministrul își dă demisia. De aceea, eu nu pot să intru în capurile a 101 deputați să văd ce au de gând să facă cu acest Guvern”, a declarat Chicu.

Ion Chicu a precizat că probabilitatea unei decizii a Parlamentului a fost mare pe parcursul acestui an.

„Nu știu dacă acum probabilitatea e mai mare decât în lunile iulie sau septembrie. Dar, nu poți sta la serviciu cu gândul că acuș te demite, deoarece aceasta se poate întâmpla în fiecare zi. Astfel, nu pot să spun cât va mai fi acest Guvern. Eu pot și să nu ajung până la etapa când Maia Sandu va fi învestită în funcția de președinte al țării. Totul e în mâina Parlamentului. Noi suntem țară parlamentară”, a afirmat premierul.

De asemenea, în cadrul emisiunii, Ion Chicu a menționat că nu intenționează să părăsească fotoliul de premier din propria inițiativă.

„În privința unei demisii din inițiativă proprie nu poate fi vorba, pentru că dacă în următoarele patru săptămâni Guvernul nu aprobă și nu promovează în Parlament politica bugetar-fiscală, bugetele anuale, legea legată de FMI, încheierea acordului FMI, alte acorduri financiare, atunci riscăm mult, vom avea probleme”, a argumentat prim-ministrul.

Întrebat ce colaborare va avea cu șefa statului, în caz că va ajunge să fie încă premier și după învestirea Maiei Sandu în funcție, Ion Chicu a spus că instituțiile trebuie să coopereze fără politică.

„Tangoul se dansează în doi. Respectiv, dacă nu se va dori cooperare din partea uneia dintre instituții, atunci nu va fi. Dar, poziția Guvernului nu se va schimba în niciun fel”, a precizat Chicu.

Chicu este de părere că tradiționalele întrevederi săptămânale a conducerii de vârf a țării, care au loc în ziua de luni, trebuie să se desfășoare și în continuare.

Sursa: cotidianul.md

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture