Conducătorii auto nedisciplinați – izvor de resurse pentru bugetul. Pe ce greble calcă de cele mai multe ori șoferii

Domeniul circulației rutiere este lider la capitolul aplicării amenzilor pentru contravenții. Un raport al Biroului Național de Statistică arată că, în anul 2019, aproape fiecare a doua decizie de aplicare a sancțiunii contravenționale se referă la încălcările regulilor de circulație. În topul celor mai amendate domenii se mai regăsește activitatea de întreprinzător, fiscalitatea, activitatea vamală și valorile imobiliare.

Totodată, potrivit raporului BNS, amenda este principala sancțiune aplicată în cazul contravențiilor din domeniul circulației rutiere.

Depășirea vitezei de circulație una dintre cele mai frecvente încălcări contravenționale, iar oamenii legii, de cele mai multe ori, au decis să-i amendeze pe șoferii grăbiți. În acest sens au fost completate 126.800 de procese verbale, cu 6,9 %  mai multe decât în anul 2018.

Pentru nerespectarea indicatoarelor de semnalizare rutieră și de acordare a priorității de trecere au fost adoptate decizii de aplicare a sancțiunii în proporție de 11,9 % , iar pentru încălcarea regulilor de înmatriculare sau de înregistrare de stat, de revizie tehnică a vehiculelor au fost adoptate 7,6% decizii de aplicare a sancțiunii din totalul deciziilor adoptate pentru această categorie de contravenții.

Totuși, cele mai multe sancțiuni, însoțite de privarea de anumite drepturi, au fost aplicate pentru conducerea vehiculului sub influența alcoolului ori în stare de ebrietate produsă de alcool- 99 sancțiuni, în 156 de cazuri aplicându-se munca neremunerată în folosul comunității.

În total, pe parcursul anului 2019, au fost constatate 231.900 de cazuri de contravenţii în domeniul circulaţiei rutiere sau cu 12,4 % mai puțin, comparativ cu anul 2018.  În majoritatea cazurilor au fost aplicate amenzi (220.300 de amenzi) și circa 1.900 de avertismente. De asemenea, au fost înregistrate 325 cazuri de privare de anumite drepturi, 217 cazuri în care a fost aplicată munca neremunerată în folosul comunității și în două cazuri s-a aplicat arestul contravenţional.

Sursa: agora.md

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe