Parlamentul Republicii Moldova a aprobat ratificarea Convenției de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice

Prin ratificarea Convenției, autoritățile Republicii Moldova se angajează ca violența împotriva femeilor să fie pedepsită conform legii.

La data de 1 octombrie, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul), în prima lectură.Tratatul  dat include 81 de articole cu prevederi prin care statele părți asigură prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, protejării victimelor, urmăririi penale a infractorilor și adoptării politicilor integrate.

Prin ratificarea Convenției, autoritățile Republicii Moldova se angajează ca violența împotriva femeilor să fie pedepsită conform legii. De asemenea, vor fi alocate resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenței, linii telefonice de urgenţă, disponibile 24/24 ore, adăposturi pentru victimele violenţei, servicii de consiliere psihologică şi juridică, dar și alte măsuri în acest sens. Fiecare autoritate publică va analiza, estima şi planifica resursele necesare în vederea asigurării implementării Convenției.

”Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea împotriva femeilor și a violenței domestice, semnată de Republica Moldova la 6 februarie 2017, reprezintă cel mai cuprinzător instrument juridic internațional pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice, din perspectiva drepturilor omului”, a menționat președinta Comisie politică externă și integrare europeană, Doina Gherman.

Documentul a fost adoptat la 11 mai 2011. Până la momentul actual, acesta a fost ratificat de 34 de state-membre ale Consiliului Europei, fiind semnat de alte 12 state, inclusiv de Republica Moldova. De asemenea, Convenţia a fost semnată de Uniunea Europeană.

Proiectul de ratificare a Convenției de la Istanbul a fost aprobat, în prima lectură, cu 54 de voturi ale deputaților din Fracțiunea parlamentară ”Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Menționăm faptul că deputații Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor s-au opus introducerii proiectului pe ordinea de zi și au părăsit sala de ședințe, în timpul examinării documentului.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture