CREDITELE ACORDATE CELOR TREI BĂNCI FALIMENTARE, TRECUTE CA DATORIE DE STAT

Ministerul Finanțelor va emite până la întâi aprilie curent valori imobiliare în sumă de peste 13 miliarde de lei pentru a le transmite Băncii Naționale a Moldovei. Astfel vor fi trecute la datoria de stat internă cele 13,5 miliarde lei care au rămas din creditele de urgență acordate de Guvern pentru „Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank”. Un memorandum în acest sens a fost semnat de Ministerul Finanțelor și BNM la 9 martie curent, scrie ziarulnational.

Un raport de audit realizat de compania „Deloitte Audit”, făcut public de BNM, dezvăluie că memorandumul prevede o rată efectivă a dobânzii pentru valorile imobiliare emise de Ministerul Finanțelor de cinci la sută anual.

Auditorii precizează că, în scopul asigurării stabilității sistemului bancar, BNM a acordat celor trei bănci aflate sub administrare specială credite de urgență în sumă totală de aproape 15 miliarde de lei, sub garanția de stat aprobată de Guvern prin deciziile secrete din 17 noiembrie 2014 și întâi aprilie 2015. Creditele au acordate la o rată a dobânzii de 0,1procente anual.

O cifră interesantă din raport scoate la iveală faptul că cele trei bănci care au primit credite de urgență de 14,8 miliarde de lei au depus gaj doar 26 de milioane de lei ca asigurare a rambursării creditelor și a dobânzii aferente acestora, adică de 567 de ori mai puțin.

Pe parcursul anului 2015, Banca Națională a Moldovei a acordat tuturor instituțiilor bancare credite pe termen scurt, adică credite de urgență în valoare de 14,6 miliarde de lei, de două ori mai mult față de anul 2014, când au fost acordate 6,4 miliarde de lei. Credite pe termen mediu nu au fost acordate.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture