CRIZA ÎI OBLIGĂ PE BĂLȚENI SĂ-ȘI VÂNDĂ LOCUINȚELE ÎN RATE. CE PĂȚESC UNII DINTRE EI?

Tot mai mulți bălțeni acceptă să-și vândă locuințele în rate direct cumpărătorilor. Vor avans de 8-10 de mii de euro, iar restul sumei cumpărătorul o achitată timp de câţiva ani. Acest lucru este dovedit de numărul de anunțuri vânzare-cumpărare în rate, care a sporit în ultima perioadă.

Din păcate  vânzătorii și cumpărătorii  sunt puţin informaţi despre procedura legală de achiziționare în rate.

Notarul Aliona Agachi, spune că cea mai mare greșeală a vânzătorilor este că încheie uneori un contract tipic de vânzare, prin care bunul trece imediat în proprietatea cumpărătorului.

În opinia acesteia, cea mai sigură soluție este antecontractul. Prin antecontractul de vânzare-cumpărare se stabileşte obiectul vânzării, preţul bunului a cărui proprietate se va transmite, termenul până la care se va încheia tranzacţia, precum şi alte clauze considerate de părţi a fi de esenţa contractului pe care îl vor încheia în viitor.

Procurarea unei locuinţe în rate, direct la proprietar pare o soluţie atractivă pentru cumpărătorii care nu vor să ia credit bancar. Angajaţii unor băncii  afirmă că numărul creditelor ipotecare este în scădere.

Creditele ipotecare par să nu mai fie o alternativă nici în urma micșorării dobânzii, care s-a redus simțitor la unele bănci.

Specialiștii sunt de părerea că vânzarea în rate are mai multe cauze, una dintre acestea este criza financiar-bancără din Republica Moldova. Oamenii nu au bani pentru a achita suma integrală pentru locuințe și nici dobânzile bancare, așa că vânzătorii sunt nevoiți să le vină în întâmpinare potenţialilor clienţi.

 

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture