Curtea Constituțională va examina astăzi sesizările privind instituirea stării de urgenţă în Moldova

Hotărârea Parlamentului privind instituirea stării de urgenţă va fi examinată astăzi de Curtea Constituţională, traansmite publika.md.

Sesizările în acest sens au fost depuse de deputatul neafiliat Octavian Ţîcu, precum şi de parlamentarii PAS, Sergiu Litvinenco şi Veronica Roşca. Autorii susţin că adoptarea acestei decizii de PSRM şi Platforma “Pentru Moldova”, din care face parte şi Partidul “ŞOR”, ar fi avut loc cu încălcarea procedurii legale de înaintare a unui asemenea proiect. Şi asta pentru că doar un guvern plenipotențiar sau şeful statului pot solicita declararea stării de urgenţă.

Un alt argument ar fi lipsa de claritate privind măsurile adoptate de Parlament, iar formulările vagi din decizie ar putea provoca abuzuri din partea autorităților.

În 31 martie, Parlamentul a introdus starea de urgenţă pentru două luni, motivându-şi decizia prin agravarea situaţiei pandemice şi necesitatea alocării unor competenţe suplimentare Guvernului în exerciţiu.

Foto: publika.md.
Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture