DATORIA INTERNĂ A RM DEPĂȘEȘTE DE PATRU ORI PE CEA EXTERNĂ

La finele lunii ianuarie 2016 datoria externă a Republicii Moldova a constituit peste 1miliard și 300 de mii de dolari, cu 4,3 milioane de dolari mai puțin decât pe 31 decembrie 2015, arată un raport al Ministerului Finanțelor, noteaza mold-street.com.

În schimb în luna ianuarie a crescut brusc, cu peste 214 milioane de lei datoria de stat internă, care a ajuns la 7,44 miliarde de lei.

Raportul Ministerului Finanțelor nu include datoria de circa 13,69 de miliarde de lei, formate în prezent ca urmare a garanției de stat acordate de către Guvernul Leancă Băncii Naționale pentru acoperirea găurii din cele trei bănci lichidate.

În luna ianuarie, Guvernul a alocat peste 100 de milioane de lei pentru a achita rata dobânzii la datoria internă a statului. Această sumă este de trei ori mai mare decât în aceeași lună a anului 2015 și de patru ori mai mare decât rata dobânzii la datoria externă.

În 2015 rata dobânzii pentru datoria internă a fost de peste750 de milioane de lei, ceea ce constituie de trei ori mai mult decât pentru angajamentele externe.

În ultimii trei ani serviciul datoriei de stat internă s-a majorat de 2,6 ori, iar datoria externă cu 1/3.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture