Detalii despre scandalul Morari-Platon. Rață: Șantajul SIS? Nu cred că a existat

Mariana Rață, prezentatoarea și una dintre fondatoarele postului TV8, a oferit mai multe detalii în premieră despre scandalul Morari-Platon. Jurnalista de investigații susține că a avut unele bănuieli despre apropierea celor doi, însă nu ar fi avut probe și prin urmare nu a acordat mare importanță subiectului, scrie deschide.md.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Un show de doi galbeni.

„Am început să am bănuieli încă din luna noiembrie 2020, atunci când Natalia l-a invitat pe Platon la emisiune, cea de-a treia, or ultima emisiune pe care a făcut-o ea cu Platon. Ea încerca să-l invite în ultima săptămâna de campanie electorală, turul 2 al alegerilor prezidențiale. Noi am aflat cumva pe ultima sută de metri și am avut o discuție între trei, eu, Natalia și Svetlana Buza, directorul. Am întrebat-o, care e logica să-l inviți pe Platon în ultima săptămână de campanie electorală, decisivă la alegerile prezidențiale. Ea a spus că el va vorbi foarte mult despre Plahotniuc, despre pericolul pentru Republica Moldova, însă din mesajele lui Platon din acea perioadă că el dădea doar într-un candidat, el lovea foarte mult în Maia Sandu, nu o protejam pe Maia Sandu, dar nici nu voiam să fim folosiți. I-am spus, tu nu poți să-l inviți pe Platon, nu există nici un argument, nu este concurent electoral, de ce să invităm această persoană în ultima săptămână? I-am spus dacă îndrăznești să faci asta, noi cu Svetlana vom pleca din această instituție. Natalia a făcut un pas în urmă, iar emisiunea a avut loc după două săptămâni după alegeri. Pentru noi era importantă acea emisiune, să vedem ce se întâmplă? De ce insistă ea să aibă emisiuni cu acea persoană, căci ea vorbea despre rating, despre valoarea informațională. După emisiune i-am spus, noi nu am înțeles despre ce a fost acea emisiune, el te-a dominat, tu nu pre ai putut să ții pasul, nu ai fost firească. Atunci am rugat-o să nul mai invite niciodată pe Platon la emisiuni. Să nu mai facă interviuri cu acest interlocutor și ea a acceptat. Nu aveam indicii, nu am auzit bârfe despre ei în acea perioadă”, declară Rață.

Mai mult, Rață spune că a fost sunată de oameni și anunțată că cei doi se vedeau prin localuri.

„Rumoare, zvonuri au început să apară la sfârșit de primăvară. Pe mine mă sunau oamenii și-mi spuneau că i-au văzut în oraș împreună, în localuri. Nu am prea acordat mare atenție, căci la întrebarea unde exact, oamenii nu puteau răspunde. Deja prin iunie au început să vină apeluri și ne spuneau concret, în localul cela, în ziua cutare. Nu aveam probe însă. Eram vigilentă să nu influențeze politica editorială, eram atentă pe cine invită Natalia în emisiuni. Prima probă a apărut atunci când Platon a publicat fotografia pe Facebook a copilului. Evident noi am recunoscut copilul. Imediat am convocat Consiliul de Administrare. Natalia a spus că din întâmplare a apărut, că a transmis fotografia unui cunoscut, care nu știa că este administrator al paginii lui Platon. Din întâmplare a pus-o acolo și că nu a transmis lui Platon astfel de poze. Nu ni s-a părut credibil acest lucru, argument. Atunci am mai rugat-o să nu facă emisiuni cu Platon sau cu alte persoane care ar putea reprezenta interesele acestuia. Angela Gonța ne-a asigurat că ea nu a știut nimic despre asta”, a mai spus Rață.

Îmi pare rău că nu v-am spus mai devreme, sunt cuvintele pe care Natalia Morari le-a spus celor de la TV8 în ziua în care a confirmat zvonurile despre ea și Platon.

„Ea ne-a confirmat și ne-a spus, îmi pare rău de un singur lucru, că nu v-am spus mai devreme. Atât, noi nu am stat mai departe să discutăm pentru că noi aveam de luat decizii instituționale. De pe data de 7 septembrie nu am mai discutat cu Natalia. Din câte știu nici Angela Gonța nu a mai avut nici o comunicare cu ea. Noi am întrebat-o despre acel șantaj de la SIS, în ce constă el. Ea nu a vrut să ne spună. Eu tind să cred că șantajul nu a fost de fapt”, a mai spus jurnalista.

Amintim că, la 8 septembrie curent, renumita jurnalistă Natalia Morari, persoană care a stat la bazele creării postului televiziune TV8, anunța că renunță pentru o perioadă la emisiunile sale și se retrage din temporar din Consiliul de Administrație al televiziunii. Anunțul a venit după ce aceasta a dezvăluit că tatăl copilului său este controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.

Omul de afaceri a fost învinuit în dosarul privind fraudarea Băncii de Economii din R. Moldova, cu acuzația că ar fi beneficiat de credite neperformante în valoare de 800 milioane de lei. În aprilie 2017, Judecătoria Chișinău l-a condamnat pe Platon la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Pe 14 iunie 2021 el a fost achitat în dosarul fraudei bancare printr-o decizie a Judecătoriei Buiucani.

Între timp, jurnalista și fosta prezentatoare de la TV8, Natalia Morari, după ce a anunțat că tatăl fiului său este Veaceslav Platon, a fost surprinsă alături de controversatul om de afaceri în capitala Marii Britanii.

Despre asta scriu jurnaliștii de la Deschide.md. Potrivit sursei citate, mai mulți cetățeni din Republica Moldova i-au observat pe cei doi deplasându-se prin cartierul Canary Wharf din Londra, expediind imaginile în adresa redacției.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture