Distincții pe criterii politice de la Dodon: Medalii pentru medicii care au fugit de Covid. Cei din linia 1, ignorați

Listele cu distincții de stat oferite medicilor au fost create pe criterii politice. La Fălești, medicii care luptă deja timp de două luni cu Covid-19, izolați de familii, au fost ignorați, iar cei care au refuzat să trateze bolnavi de Covid-19 au ajuns în lista celor decorați, relatează jurnal.md

Deputata Doina Gherman l-a acuzat pe șeful statului, Igor Dodon, că a oferit distincții medicilor pe criterii politice, cel puțin în raionul Fălești. Deputata a menționat că listele cu personalul medical care urma să primească distincții au fost create de deputatul socialist Oleg Savva și președintele raionului Fălești, Sergiu Fântână, fără a fi consultat, cel puțin, directorul de spital.

În context, ea a depus o solicitare la Președinție, în care i-a solicitat șefului statului să explice criteriile de selectare a lucrătorilor medicali cărora li s-a oferit distincții de stat prin decretul șefului statului din 19 iunie.

„Distincțiile nu au fost conferite persoanelor care sunt direct și nemijlocit implicate în lupta cu pandemia Covid-19, premiză care trebuia să fie luată în calcul în mod prioritar. O asemenea atitudine față de personalul medical este inechitabilă, disproporțională și discriminatorie, or eforturile eroice ale celor care luptă împotriva Covid-19 pentru a-și salva semenii cu un devotament care întrece datoria nu trebuie să rămână neremarcate”, se menționează în demers.

doc

Solicitat de Jurnal.md, directorul spitalului raional Fălești, Iurie Osoianu, ne-a informat că din cadrul instituției pe care o conduce, au primit distincții patru persoane. Niciuna nu a avut tangență cu bolnavi de Covid-19. A fost întrebat doar referitor la o persoană propusă de Asociația de Nursing și a semnat demersul.

Avem doi medici care au acceptat din start și au lucrat timp de peste două luni cu bolnavi de Covid-19. Muncesc în condiții grele, izolați de familie. E vorba de medicul otorinolaringolog Vladimir Smetanca și medicul reanimatolog Victor Marcu. La prima etapă a lucrat cu ei și medicul Elena Spânu, dar, din păcate, s-a infectat și ulterior nu a mai putut lucra aici. Recent, când a fost redeschisă secția, s-a mai implicat un medic, Anatolii Andrieș. Mulți au refuzat să lucreze în secția de Covid-19. Din păcate, unii care au refuzat au ajuns în acea listă și au primit distincții de stat”, a menționat șeful spitalului, refuzând să ofere nume.

Iurie Osoianu a mai amintit în context că, la început de pandemie, personalul medical activa în condiții foarte dificile. Un medic și o soră medicală de la spitalul raional Fălești și-au pierdut viața în lupta cu Covid-19. Este vorba de medicul traumatolog Igor Cheptea și asistenta medicală Lidia Lungu.

Solicitat de Jurnal.md, președintele raionului, socialistul Sergiu Fântână, a confirmat că a participat la întocmirea listei cu persoane propuse la distincții de stat.

Noi am reieșit din experiența și profesionalismul medicilor pe care i-am inclus în listă. Nu l-am consultat pe directorul spitalului, dar m-am consultat cu medici care activează de mai mulți ani acolo. Nu cred că am greșit”, ne-a spus președintele de raion, care și el pe moment este infectat cu Covid-19 și primește tratament la domiciliu.

Referitor la personalul medical antrenat în lupta cu Covid-19, medicul traumatolog și sora medicală care și-au pierdut viața, întrebat dacă nu erau persoanele cele mai indicate să primească aceste distincții, inclusiv post-mortem, președintele de raion a adăugat: „Sper să mai fie astfel de acțiuni, unde vor fi incluse toate aceste persoane”.

Amintim că de Ziua lucrătorului medical și al farmacistului, Ministerul Sănătății a menționat cu diplome 1380 lucrători medicali. Totodată doi medici au fost apreciați cu Distincția de Stat: „Ordinul Republicii”, 32 au fost decorați cu Ordinul „Gloria Muncii”, Medalia „Meritul Civic” a fost oferită la 53 de persoane, Medalia „Nicolae Testemiţanu”- 23, Titlul Onorific „Om Emerit”- 3.

Sursa: jurnal.md

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture