Doi gardieni ai penitenciarului nr.11 din Bălți, condamnați la peste 8 ani de închisoare

Doi gardieni de la Penitenciarul nr.11 din Bălţi au fost condamnaţi la cîte 8 ani şi jumătate de închisoare pentru tortură şi vătămare corporală, pentru că l-au bătut pe un deţinut după ce acesta i-ar fi înjurat.

Fapta nejustificată a acestora a fost comisă în luna septembrie 2013, cînd gardienii au intervenit ilegal în forţă, supunându-l pe un deţinut acţiunilor de tortură, chiar dacă acesta nu opunea rezistenţă fizică şi ţinea regulamentar mîinile la spate. În rezultatul loviturilor, deţinutul s-a ales cu diverse vătămări colporale, inclusiv și o fractură.

Supraveghetorii au fost privaţi de dreptul de a ocupa funcţii în cadrul instituţiilor penitenciare timp de 10 ani. Potrivit Departamentului Instituțiilor Penitenciare, gardienii sunt la prima abatere de la lege.

Fiind audiaţi de procurori, învinuiţii nu şi-au recunoscut vinovăţia. În cadrul anchetei au fost acumulate suficiente probe care indicau asupra vinovăţiei celor doi angajaţi ai penitenciarului, inclusiv înregistrările de pe camerele video din interiorul închisorii, care au surprins momentul bătăii.

Pe parcursul anului 2015, au fost înregistrate 2 cazuri de maltratare: în Penitenciarul nr.13-Chișinău, asupra careia s-a pronunțat Curtea de Apel Chișinău și Penitenciarul nr.5-Cahul, cu pronunțarea Judecătoriei Militare Chișinău, însă nici una din aceste hotărîri nu sunt definitive.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture