Domnia lui Benjamin Netanyahu ia sfârșit. Opt partide de opoziție din Israel formează un guvern nou cu premier prin rotație

Partidele de opoziție din Israel au ajuns la un acord final pentru a forma un nou guvern, înlăturându-l, astfel, de la putere pe Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv premier din istoria țării, după 12 ani, relatează digi24.ro.

Yair Lapid, liderul partidului centrist Yesh Atid a anunțat, miercuri noapte, un guvern de coaliție format din opt formațiuni politice. Guvernul va fi unul „de rotație” – Naftali Bennett, șeful partidului naționalist Yamina va deveni premier inițial, iar la jumătatea mandatului, funcția va fi preluată de Lapid. Lapid ar urma să devină premier în 27 august 2023.

Guvernul urmează să fie votat în Knesset, însă, aritmetica parlamentară arată că acesta urmează să obțină votul de încredere.

Lapid a anunțat, într-un comunicat, că l-a informat pe președintele țării, Reuven Rivlin de succesul negocierilor: „Mă angajez că acest guvern va lucra în slujba tuturor cetățenilor israelieni, cei care l-au votat și cei care nu l-au votat. Își va respecta adversarii și va face tot ce îi stă în putere să unească toate părțile societății israeliene”.

Netanyahu și partidul său, Likud, vor merge acum în opoziție. Likud a câștigat cele mai multe locuri în Parlament la alegerile neconcludente din Martie, însă premierul în exercițiu nu a putut forma un guvern după primirea unui nou mandat.

Foto: digi24.ro.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture