EXPERT ECONOMIC: ÎN CURÂND VOM PLĂTI IMPOZITE ȘI PENTRU AER

Achitarea salariilor în plic este rezultatul unei politici fiscale dure și neechilibrate, care este promovată de către autorități. Aceasta este părerea mai multor experți economici. În cosecință, atât cetățenii, cât și mediul de afaceri , încearcă să evite achitarea impozitelor și preferă salariile în plic.

Potrivit expertului economic, Pavel Topală, în Republica Moldova o politică clară asupra impozitelor, nu există.

Acuma se stipulează că vor spori impozitele pentru automobile, că vor spori impozitele pentru drumuri. Colegii spun că în curând vom fi nevoiți să plătim și pentru aerul pe care îl respirăm. Adică, o politică clară asupra impozitelor în Republica Moldova, nu există”.

Topală analizează situația din propria experiență și ajunge la concluzia că impozitarea este prea dură.

Eu o să compar ce se întâmplă cu salariul meu. Din salariu pentru care muncesc, aproape 40 la sută din bani se duc pentru impozite. Este un adevăr, impozitarea este prea dură. Plătesc o sumă exorbitantă pentru asigurarea medicală”.

În schimb, fostul deputat PLDM și președinte al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Veaceslav Ioniță, susține că ipozitele nu sunt chiar atât de mari și că problema salariilor în plic poate fi soluționată de către angajați.

Să spunem că la noi în țară impozitul e mare, nu putem spune. Comparativ cu alte țări la noi povara fiscală nu este foarte mare. Posibilitatea de a controla acest proces este foarte anevoioasă. Cei care pot descuraja salariu în plic sunt angajații”.

Indiferent de mărimea impozitelor, experții consideră, că atât angajații, cât și angajatorii, trebuie să activeze oficial. În caz contrar, bugetul de stat are de suferit cu aproape 50 la sută.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture