Fiecare a șaptea femeie din Moldova este o victimă a violenței în familie: mulți consideră acest fapt ca ceva banal

181

Cel mai des, de tiranie în familie suferă sexul slab. Potrivit ONU, aproximativ 70% dintre femeile din lume suportă violență de-a lungul vieții.

Studiile realizate de organizații neguvernamentale arată că, în Moldova, fiecare al șaptelea locuitor al satului și fiecare a șasea femeie care locuiește în oraș, cel puțin o dată în viață au fost victime ale violenței din partea unei persoane dragi. Agresorii sunt mai des bărbați –foști și actualisoți , tații, fiii.

Care este granița dintre conflictul constructiv și violența  distructivă? Participanții la forumul regional, au reunit experți  în diverse domenii – social, educațional, drepturile omului, medical și altele.

Aproximativ 12% dintre femeile din Moldova au fost supuse tuturor formelor de violență – fizică, sexuală, psihologică, economică și spirituală. Consecințele despotismului nu se limitează doar  la depresie și victimizare. Președintele Centrului de Gen, Valentina Bodrug-Lungu, consideră că este important să nu lăsăm ca situația să degradeze  în punctul de a neîntoarcere și să apelăm la specialiști pentru ajutor.

Specificul  violenței în familie din Moldova, este  că victimile nu povesesc nimănui ceea ce se întâmplă. Nu contactează poliția. Și dacă decid acest lucru, mai târziu retrag cererea. Doar un număr neînsemnat de cazuri ajung  în instanțe .

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție, Sergiu Bejan a declarat că recent în Bălți au fost  înregistrate 22 de cazuri de violență psihologică asupra femeilor.

Dacă anterior  poliția nu se implica în certurile familiei, acum  mai des suntpornite cazuri penale împotriva agresorilor. Cu toate acestea, în sate situația rămâne deplorabilă – este rușine să-l declari pe soț la poliție, opinia publică  locală nu acceptă o astfel de abordare.

Femeile suferă pentru că nu vor să rămână singure. Problema este agravată și mai mult de faptul că victima poate avea copii mici, ceea ce înseamnă că femeia este dependentă față de agresor atât psihologic  cât și financiar.

Cmentariile sunt închise