Gazprom s-ar opune unui audit real asupra datoriei MoldovaGaz

0

Gazprom s-ar opune unui audit real asupra pretinsei datorii la gaz a Moldovagaz față de concernul rus și ar insista pe plata sumelor anterior invocate. Cel puțin asta reiese dintr-o scrisoare a companiei care a ajuns în posesia lui Alexandru Cozer, moderatorul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Potrivit lui Cozer, scrisoarea a fost trimisă pe 25 ianuarie, în adresa șefului Moldovagaz, Vadim Ceban, din partea șefei departamentului extern al Gazpromului, Elena Burmistrova, scrie agora.md.

Prezent în studioul Jurnal TV, vicepreședintele Platformei „DA”, Alexandr Slusari, a declarat că conținutul acestei scrisori demonstrează că protocolul semnat de vicepremierul Andrei Spînu și Alexei Miller, nu costă nimic. Acesta a mai amintit că anterior Guvernul Chicu a fostl a un pas ca prin acordul de împrumut cu Federația Rusă, să transforme datoria invocată de Gazprom din una comercială în una de stat.

„S-a spus franc că auditul pe care îl propune Republica Moldova nu merge, deși domnul Spânu știa. Noi ajungem la concluziile triste că acest protocol semnat între Spânu și Miller nu costă nimic. Gazprom continuă să implementeze politica războiului hibrid. Noi putem să presupunem că Gazprom se pregătește de război economic cu Republica Moldova și este asistat de Moldovagaz”, a declarat Sluslari.

În replică, deputatul PAS, Alexandru Trubca, a declarat că răspunsul Gazpromului este unul așteptabil.

„Este un răspuns al Gazpromului, un răspuns așteptabil, care nu vrea să facă o claritate cum s-au format acele datorii. Eu intuiesc că mâine guvernul va avea o reacție la această scrisoare”, a menționat parlamentarul.

 

Totodată, expertul Watchdog.md, Valeriu Pașa, a menționat că protocolul semnat de Andrei Spînu și Alexei Miller va avea un preț costisitor pentru Republica Moldova, inclusiv în cazul unor eventuale procese în instanțele internaționale.

„Spânu a semnat un protocol defectuos. Mă tem că el va avea un preț nu mic pentru Republica Moldova”, a susținut Pașa.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe