Germania amenință Rusia cu închiderea Nord Stream 2

0

Gazoductul germano-rus Nord Stream 2 nu va fi autorizat să funcţioneze în cazul unei noi „escaladări” în Ucraina, în baza unui acord de principiu între Berlin şi Washington, a afirmat duminică seară şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, transmite cotidianul cu referire la AFP .

Din cauza situaţiei tensionate în privinţa securităţii, „s-a convenit între americani şi fostul guvern german” condus de Angela Merkel „că, în cazul unei noi escaladări, acest gazoduct nu va putea intra în funcţiune”, a declarat Annalena Baerbock la postul de televiziune german ZDF, într-un moment în care occidentalii se tem de o invazie a Ucrainei de către trupele ruse.

Şefa diplomaţiei germane, care a participat în weekend la o reuniune a G7 consacrată în special tensiunilor cu Rusia şi care se va discuta luni pe această temă cu partenerii săi europeni, a precizat astfel ameninţările – cel mai adesea voalate – lansate pe subiectul Nord Stream 2 de cancelarul federal Olaf Scholz.

„Ar fi o gravă eroare să credem că încălcarea graniţelor unei ţări europene ar rămâne fără consecinţe”, a spus el duminică seară în cursul unei vizite în Polonia.

Ministrul federal de externe, care şi-a preluat mandatul săptămâna trecută, a mai amintit că gazoductul legând Rusia de Germania prin Marea Baltică, oricum „nu poate fi autorizat deocamdată pentru că nu îndeplineşte regulile legislaţiei energetice europene”.

La jumătatea lui noiembrie, autoritatea germană de reglementare în domeniul energiei a suspendat procedura de certificare pentru Nord Stream 2 – a cărui construcţie a fost finalizată -, solicitând consorţiului cu sediul în Elveţia şi responsabil de funcţionarea acestuia să înfiinţeze o societate în conformitate cu legislaţia germană.

Acest gazoduct, susţinut cu ardoare de şeful statului rus, Vladimir Putin, pe de o parte, iar, pe de altă parte, în ultimii ani şi de Angela Merkel, în numele garanţiilor de aprovizionare cu gaze pentru Europa, este foarte criticat de numeroase ţări.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture