Ghioceii riscă să dispară definitiv din R. Moldova

46

Zeci de oameni vând, pe traseul Chişinău-Orhei, buchete de ghiocei, pe care îi rup, ilegal, din Codru.

Acest lucru se întâmplă an de an, odată ce apar primii „vestitori ai primăverii”. Ecologiştii spun că dacă autorităţile nu vor înăspri legislaţia, în curând, ghioceii ar putea rămâne doar o amintire, transmite Știri.md cu referire la canal2.md.

Imaginile au fost surpinse în aproprierea satului Peresecina, din raionul Orhei. La vederea echipei noastre de filmare, majoritatea comercianţilor a luat-o la sănătoasa, prin pădure.

Printre florile de primăvară vândute la marginea traseului sunt cele aflate pe cale de dispariție – ghiocei, brândușe și lăcrămioare.

Ecologiştii spun că dacă oamenii vor continua să rupă florile din pădurile din ţară, în scurt timp, ne-am putea trezi fără aceste specii de plante.

„Acum avem foarte puţine zone unde s-au mai păstrat, unde mai cresc ghiocei, viorele şi alte plante vernale.

Aici trebuie să se includă foarte serios proprietarii acelor terenuri de unde sunt recoltate florile vernale, gospodăria silvică, întreprinderile silvice care în această perioadă trebuie să intensifice controlul şi depistarea persoanelor”, a explicat ecologistul Vladimir Garaba.

Codul Contravențional prevede o amendă de până la două mii de lei pentru comercializarea ilegală a florilor aflate pe cale de dispariţie.

Cmentariile sunt închise