Guvernul nu poate acoperi toate pagubele suportate de agricultori, iar premierul Chicu le dă un sfat

Agricultorii din R. Moldova urmează să primească, începând cu săptămâna viitoare, banii alocați de Guvern pentru acoperirea parțială a daunelor provocate de secetă, în baza documentelor prezentate autorităților competente. Prim-ministrul Ion Chicu avertizează că Guvernul nu are cum să acopere toate pierderile suportate de agricultori, iar aceștia ar face bine să-și asigure culturile plantate, scrie ziarulnational.md
„Vineri am adoptat regulamentul de repartizare a suportului material de 100 de milioane de lei, bani oferiți din Fondul de subvenționare a agriculturii. De asemenea, din Fondul de Intervenție vor fi alocate 100 de milioane de lei. În maximum o săptămână, agricultorii o să înceapă să primească acești bani, conform actelor prezentate”, a dat astăzi asigurări premierul, după ședința cu spicherul și președintele republicii.
Potrivit lui Chicu, reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Meidiului urmează să evalueze pierderile legate de grupa a doua de cereale.
„Este clar că o parte din porumbul, floarea-soarelui și alte culturi semănate în primăvară sunt compromise total. Facem acum o evaluare, pentru ca ulterior să venim cu alocări suplimentare. Este clar că nu pot fi acoperite toate pagubele suportate de agricultori, de aceea am venit cu propunerea de a majora subvenționarea primei de asigurare de la 50% la 70%. Sperăm ca agricultorii să facă uz de acest instrument, ori în condiții de risc agricultorii trebuie să se orienteze la piața asigurărilor. Ei trebuie să se asigure de asemenea cataclisme, secetă… Astfel vor putea să-și recupereze daunele de la asiguratori”, a adăugat Ion Chicu.
Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture