ÎN LOC DE SALARII S-AU ALES CU INSTRUIRE GRATUITĂ

Foștii angajați a unui Spa salon din Bălți recent inaugurat, sunt în disperare. Ei spun că nu au primit niciun un leu, deși au depus multă muncă pentru lansarea acestuia. Femeile care au muncit din noiembrie anul trecut până în martie curent, afirmă că au lucrat fără un contract de muncă.

Am fost angajate la muncă încă în luna noiembrie al anului trecut. Adevărul este că nu ne-au spus care este funcția noastră și că vom hotărî această întrebare cu timpul”.

Reprezentanții salonului neagă acuzațiile și susțin că femeile au trecut doar printr-o perioadă de instruire gratuită, pentru ca mai apoi să fie angajate. Ele însă nu ar fi răspuns așteptărilor.

Acolo a izbucnit un conflict din cauza că unele persoane nu au fost acceptate. Greșeala noastră a fost că nu am încheiat un contract, care dovedește că este vorba despre o instruire gratuită. Să le plătim instruirea și pentru că se instuiesc, nu are sens”.

Femeile afirmă că au participat la organizarea prezentării salonului, la deschiderea oficială a acestuia și au lucrat zilnic conform programului.

Mai aproape de inaugurare am făcut ordine în salon. Ne promitea că ne va plăti pentru practică, deși nu înțelegeam despre ce vorbește. Ne-a spus că vom fi angajate oficial și menționa mereu despre moratoriu, deși nu ne explica care este legătura. Salonul a fost deschis la data de 6 februarie. Am început să lucrăm în fiecare zi conform programului. Avem toate dovezile și documentele necesare”.

Angajatele au depus o plângere la Inspecția teritorială a muncii.

Am discutat cu șefa salonului. Rămâne să acumulăm toate probele și să dăm apreciere acțiunilor conducerii întreprinderii conform legislației Republicii Moldova”, a declarat inspectorul principal din cadrul Inspecției teritoriale a muncii, Lilian Botnariuc.

Munca nedeclarată presupune amendă de până la 10 mii de lei pentru fiecare persoană.

REPORTER: NATAȘA TOCARCIUC
IMAGINE: CORNELIU VIERU
MONTARE: IURIE BOLD

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture