În Moldova s-a scumpit motorina. Ce spunea un expert acum 10 zile

Motorina s-a scumpit în Republica Moldova pentru prima dată în ultimele luni, după o perioadă în care prețul petrolului căzuse puternic din cauza pandemiei de coronavirus, iar benzina și motorina s-au ieftinit semnificativ, relatează cotidianul.md

Astfel, de la 22 iulie, majoritatea petroliștilor din Moldova au afișat prețuri mai mari pentru motorină cu 15-20 de bani. În aceste condiții, un litru de motorina standard este comercializat cu 13,15-13,20 lei.

Prețul benzinei a rămas la nivelul vechi, de 15,5 lei pentru un litru.

Expertul economic Veaceslav Ioniță atenționa acum 10 zile că petroliștii moldoveni abia în prezent comercializează carburanții la un preț corect, după luni de zile în care au avut profituri mari.

„În luna aprilie, barilul de petrol a atins cota minimă din ultimii 25 de ani, iar recalculat în lei un litru de petrol costa 2,1 lei/litru. În prezent, petrolul costă 4,39 lei/litru. Însă prețul la benzină în această perioadă nu doar că nu a crescut, dar chiar și s-a redus puțin. Noi în calculele noastre operăm cu prețul mediu de comercializare, care este cu 2,5-3,0% mai mic decât prețul la benzinării. Deoarece ANRE publică cu mare întârziere datele de pe piața petrolieră, pentru lunile aprilie-iunie sunt estimările noastre reieșind din evoluția pieței.

De fapt din grafic se vede clar că în prezent petroliștii obțin 3,84 lei de la fiecare litru de benzină vândut, cea ce corespunde cu prețul corect al benzinei. Deci nu acum ei sunt buni cu noi, dar în aprilie au câștigat aproape 3 lei în plus pentru fiecare litru de benzină.

Cam aici se termină lauda noastră pentru ei. Acum ei aplică un preț corect, dar nu și în luna aprilie, când ANRE și Consiliul Concurenței dormeau și nu vedeau nimic din ce se întâmplă pe piața produselor petroliere. Noi vrem să credem că aceasta se datorează exclusiv faptului că prețurile în Moldova se schimbă cu o întârziere de 1-2 luni față de evoluțiile de pe piețele internaționale și petroliștii sunt corecți în relații cu noi și aplică corect prețurile.

Din acest motiv noi, împreună cu ANRE și Consiliul Concurenței, sperăm că surplusul de încasări din lunile martie-aprilie petroliștii îi vor întoarce înapoi sub formă de prețuri mici în viitoarele 2-3 luni”,  scria Ioniță atunci.

Grafic profit petroliști: Veaceslav Ioniță

Sursa:  cotidianul.md

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture