ÎN MOLDOVA SĂNĂTATEA E DIN CE ÎN CE MAI SCUMPĂ

Sănătatea devine mai scumpă în Republica Moldova. Prețurile pentru 400 de medicamente au fost majorate cu aproape 13 la sută. Potrivit Agenției Medicamentului la baza scumpirii preparatelor farmaceutice se află devalorizarea leului în raport cu principalele valute de referinţă.

Reprezentanții Agenției spun că cele mai semnificative majorări vor fi înregistrate la procurarea medicamentelor produse în Uniunea Europeană. Este vorba despre aproximativ 200 de preparate. De asemenea, s-au scumpit și medicamentele produse în Republica Moldova. La fel nu au scăpat de scumpiri și medicamentele fabricate în Comunitatea Statelor Independente.

Potrivit expertului în domeniul farmaceuticii de la Centrul pentru Politici și Analiză în Sănătate, Rita Seicaș, deprecierea valutei naționale a determinat scumpirea medicamentelor.

S-a depreciat valuta națională versus internațională ar fi: dolarul, euro și în rezultatul acestuia situația în lei, de fapt are loc o mărire”.

Pe seama valului de scumpirii a medicamentelor vor avea de suferit pacienții bolnavi de cancer. Prețul medicamentelor necesare pentru tratarea maladiilor grave urmează să fie majorate cu aproximativ 16 la sută. Printre medicamentele care sunt vizate în lista scumpirilor sunt: paracetamol, ampicilina şi alte antibiotice.

Locuitorii municipiului Bălți sunt de părere că majorarea prețurilor la medicamente va afecta bugetele multor familii.

Menționăm că preţul preparatelor farmaceutice s-a majorat de mai multe ori şi anul trecut, când motivul a fost acelaşi – deprecierea leului față de principalele monede de referinţă.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture