ÎNCONDEIEREA OUĂLOR DE PAȘTI. MASTER CLASS DE LA BĂLȚI

Meșterițele din Bălți au început pregătirile pentru sărbătorile Pascale. Acestea încodeiează ouă, care mai de care, pentru a-i bucura pe cei dragi, dar și pentru a păstra tradițiile moldovenești.

Motivele ornamentale și tehnicile de încondeiere sunt diferite. În timp ce unii încondeiază ouăle cu ceară şi vopsea, alţii le împodobesc cu dantele, mărgele sau alte aplicaţii. Totuși cea mai răspândită tehnică rămâne ceara.

Luăm un ou. Acesta trebuie să fie fiert și călduț. Îl încondeiem cu ceară. Ceara lasă urmă. Când vopsim oul, ceara se topește, iar locul unde a fost ceara nu se colorează”.

Încondeierea ouălor cu ceară, constă în aplicarea unor desene deosebite, simboluri astrale, obiecte, plante, animale sau figuri geometrice.

Linia dreaptă simbolizează destinul, linia ondulată-apa, soarele-venirea primăverii, rombul și pătratul-inteligența, iar punctele-bogăția”.

După ce a fost încondeiat, oul este scufundat într-un vas cu apă vopsită pentru câteva minute.

Deși unii preferă să vopsească ouăle în culoarea galbenă, verde sau albastră, tradițional acestea trebuie să fie vopsite în roșu.

Această tradiție vine de când Isus Hristos a fost răstignit. În acel moment, cineva a venit la crucea Lui cu un coș de ouă. Când s-a așezat să plângă, a pus coșul lângă cruce. Sângele care curgea din picioarele lui Isus Hristos au colorat ouăle“.

Moldovenii folosesc mai multe metode pentru decorarea ouălor de Paşti: ouă încondeiate cu ceară, cu frunze de plante, pictate, decorate în relief sau împodobite cu mărgele.

REPORTER: NATALIA TOCARCIUC
IMAGINE: VLADIMIR TATARCIUC
MONTAJ: IURIE BOLD

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture