Ion Chicu: „Maximum 500 de cetățeni putem primi zilnic. Cine o să MONITORIZEZE acești cetățeni?”

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat astăzi doar două curse charter, suplimentar la cele șase aprobate anterior, destinate cetățenilor moldoveni blocați în prezent peste hotare. Premierul Chicu a menționat că nu este posibilă organizarea mai multor curse charter, chiar dacă sunt peste 6 000 de moldoveni care și-au exprimat intenția de a ajunge acasă pe calea aerului.

Potrivit premierului, ar fi imposibil de monitorizat, de exemplu, 5 000 de persoane care ar urma să ajungă zilnic în R. Moldova. În prezent, cel puțin 2 447 de moldoveni din Marea Britanie au solicitat curse pentru a putea reveni acasă.

„În primul rând, urmează să repatriem din Marea Britanie 420 de persoane. În Franța avem 1 772 de solicitări, dar la ora actuală vor fi repatriate 173 de persoane. De asemenea, din Rusia avem 1 772 de solicitări, din Roma, Italia – 779. Sunt și din alte state solicitări. Am văzut că sunt mulți dintre cei care spun că trebuie să fie mai multe curse charter pe zi, dar nu e posibil acest lucru, dacă vrem să avem grijă de sănătatea acelor oameni care vin acasă, dar și a celor de aici. Persoanele care vin trebuie să stea în carantină 14 zile. Cine o să monitorizeze aceste persoane? Dacă aducem în fiecare zi câte 5 000 de persoane, atunci cine le va monitoriza? Avem 8 000 de polițiști… Dacă pe moment pot fi aduși acasă 500 de moldoveni, atunci 500 vor fi repatriați. Eu vă garantez că, pe parcursul lunii aprilie, vor fi aduși acasă toți cei care își doresc asta”, a adăugat Chicu.

Sursa citată a mai spus că astăzi, în cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale, au fost aprobate încă două curse charter. „Este vorba de o cursă de la Paris și una de la Dubai. Ultima cursă va fi operată de o companie din România. Avionul va veni până la Chișinău și va lăsa câțiva cetățeni moldoveni”, a precizat premierul, în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune.

Cursele vare vor fi efectuate zilele următoare:

AIR SERVICE LIEGE, din 31 martie 2020, LONDON-CHISINAU- ANTWERPEN;

– AIR MOLDOVA, din 31 martie 2020, CHIȘINĂU – PARIS (CDG) – CHIȘINĂU;

– AIR MOLDOVA, din 02 aprilie 2020, CHIȘINĂU – PARIS (CDG) – CHIȘINĂU;

– FLYONE, din 03 aprilie 2020, CHIȘINĂU – PRAGA – CHIȘINĂU;

– AIR MOLDOVA, din 04 aprilie 2020, CHIȘINĂU – LONDRA (STANSTED) – CHIȘINĂU;

– FLYONE, din 05 aprilie 2020, CHIȘINĂU – VERONA – CHIȘINĂU.

Sursa: ziarulnational.md

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture