Israelul a creat arma supremă împotriva dronelor viitorului

Experţi israelieni au dezvoltat un sistem de apărare bazat pe laser, care poate doborî generaţia următoare de drone autonome de atac, a anunţat miercuri Universitatea Ben-Gurion (BGU) din sudul Israelului, citată de agenţia Xinhua.

Noul sistem, denumit „Light Blade („Lamă uşoară”), a fost dezvoltat de experţi ai BGU cu sprijinul Poliţiei de Frontieră din Israel, informează agerpres.ro.

El ar putea fi staţionat, de exemplu, în jurul aeroporturilor, pentru a oferi o acoperire completă fără a pune în pericol piloţii sau pasagerii.

Alte aplicaţii potenţiale includ apărarea evenimentelor publice precum concerte sau discursuri.

Dronele actuale trebuie să menţină încă o legătură de comunicaţie, fie cu cel care o manipulează sau la GPS şi, prin urmare, sistemele electronice de blocare pot exploata această slăbiciune, cunoscută ca „soft kill”.

Cu toate acestea, viitoarele drone de atac vor fi complet autonome, navigând cu ajutorul senzorilor şi camerelor de la bord şi scăpând de orice fel de legătură de comunicaţie exploatabilă.

Pentru a le neutraliza înainte de a-şi atinge ţinta, este necesară o opţiune de „hard kill” pentru a viza fizic şi doborî drona.

Potrivit experţilor, „pentru a opera cele mai multe sisteme de apărare cu laser de mare putere, spaţiul aerian trebuie curăţat mulţi kilometri în jur, astfel încât laserul să nu orbească pe nimeni din greşeală. Cu toate acestea, sistemul nostru funcţionează la o frecvenţă mai joasă, ceea ce îl face sigur pentru mediile urbane”.

Ei notează de asemenea că raza de acţiune aproximativă a sistemului este de câţiva kilometri.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Acceptă Află mai multe

Hide picture